joi, 14 martie 2013

Subiectul politic al anului 2013

Modificarea Constituției este, cu siguranță, cel mai important subiect politic al anului.
Un subiect important, pentru că este vorba despre piatra de temelie pentru toată construcția instituțională a societății noastre, dar și o temă de dezbatere politică reală, pe principii și depersonalizată, așa cum am vrea să vedem mai des în spațiul public românesc.
Cred că este o șansă, dacă nu cumva și o obligație, pentru actorii politici, pentru principalele forțe politice din România, să provoace o dezbatere amplă asupra principalelor teme de modificare a legii fundamentale, o consultare la care publicul larg, electoratul, să fie cât se poate mai mult implicat. O șansă pentru recredibilizarea acestor formațiuni politice, o șansă ca fiecare să-și poată afirma și susține crezul politic, principiile, iar cetățenii să fie parte la discuție, dar să aibă și ocazia de a cunoaște și înțelege legea fundamentală.

Omul obișnuit ar trebui să afle cu acest prilej mai mult decât un singur articol din Constituție, cel despre despre desemnarea Premierului, atât de dezbătut la televizor. Cetățeanul trebuie să cunoască drepturile și libertățile de care se bucură prin legea fundamentală. Să înțeleagă mecanismele instituționale, dar mai ales faptul că acestea sunt respectate. Să aibă, într-un cuvânt, încredere în Constituția României, iar ca acest lucru să fie posibil, atât procesul de redactare al noului proiect constituțional, cât și procesul de adoptare al acestuia trebuie să fie unul transparent, și nu unul heirupist.

Niciun comentariu: