duminică, 9 decembrie 2012

Prezenţa la vot, între realitatea cifrelor şi manipulări

Alegerile parlamentare reprezintă barometrul cel mai concludent pentru votul politic şi au efecte importante (dacă nu-s corupte ulterior prin traseism politic sau prin ... decizii ciudate ale preşedintelui) asupra guvernării ţării timp de patru ani.
De la prima oră a dimineţii, am auzit tot felul de comentatori sau pseudo-comentatori care explicau cum alegătorii sancţionează politicienii, cum prezenţa şa vot este din ce în ce mai slabă, ca un semnal politic pe care alegătorii îl dau clasei politice.
Din păcate, acest şablon este repetat, fără argumente şi fără a fi confirmat de cifre, atât de des în media, încât ajungem cu toţii, politicieni sau cetăţeni neimplicaţi politic să credem această marotă. Chiar cu câteva săptămâni în urmă, un student la ştiinţe politice făcea o cercetare pe bază de interviu în care cerceta cauza acestui fenomen.... inexistent.
Haideţi să luăm cifrele:
alegeri locale: în 2012 prezenţă mai mare ca în 2008
alegeri parlamentare: în 2012 prezenţă mai mare decât în 2008, în ciuda vremii mai proaste
referedum prezidenţial, mai multe voturi pentru demitere decât voturile pentru alegerea preşedintelui în 2009.
Pe scurt, interesul alegătorilor este în CREŞTERE, în ciuda minciunilor pe tema asta a comentatorilor ori rău-voitori ori pur şi simplu ignoranţi.
Dacă la asta mai adăugăm şi o comparaţie cu media de participare europeană, la fel de modestă sau mai modestă decât în România, lucrurile se limpezesc mai mult.
Ca atare, românii, aceia care s-au prezentat la vot, au ales pentru următorii patru ani.

3 comentarii:

Emigrant spunea...

Da bai stralucitorule, tu sa nu-ti faci griji, interesul alegatorilor este din ce in ce mai mare spre enorm.
Iar voi nu sunteti toti aceeasi mizerie ci acelasi cacat uscat.
Haules baules interlopilor, sa furati bine cu bulibasii vostri basescu, ponta si antonescu!

Liviu Jicman spunea...

@ Emigrant
M-ati convins, cu argumentele pertinente prezentate.

Radu Alexandru Vasilescu spunea...

Liviu tu uiti un amanunt absolut esential - prezenta la vot este calculata dintr-un numar INEXISTENT de cetateni romani cu drept de vot.

Cand se va finaliza procedura cu recensamantul si daca se va lua in calcul si cifra de romani domiciliati in Romania vei constata ca prezenta la vot este una chiar foarte mare pentru o tara europeana.

Asta fiind spus dezgustul fata de clasa politica e un adevar - o realitate iar cauza e una simpla - furtul.

A ... ca unii fura mai mult si altii mai putin sau cu mai mult bun simt e una insa furtul din banul public e oricum general iar asta cauzeaza ura reala a oamenilor pt alesii neamului.