duminică, 1 aprilie 2012

Marşul pentru adevăr şi pentru un spital în sectorul 6

Astăzi voi participa alături de colegii mei din PNL Sector 6 la un marş pentru adevăr, pentru a aminti promisiunile electorale făcute cetăţenilor din sectorul 6, care mai apoi au fost abandonate sau uitate. Vom pleca la 10.30 de la autogara Militari pe Bulevardul Iuliu Maniu, iar destinaţia finală este Bulevardul Vasile Milea, acolo unde actualul primar a promis că va fi viitorul spital din sectorul 6 - mai mult, a fost chiar un panou publicitar în campania din 2008 prin care eram anunţaţi cu litere de o şchioapă acest lucru.


Acesta este şi principala problemă asupra căreia vrem să atragem atenţia.
Personal am susţinut necesitatea unui spital în sectorul 6 de fiecare dată, considerând aceasta o prioritate inclusiv în campania mea din 2008 (vezi aici).
Efectele benefice asupra sistemului de sănătate din sector sunt multiple: medicii ar avea mai mult timp pentru un pacient, mai puţin timp de stat la uşile spitalelor pentru pacienţi, creşterea numărului de locuri de muncă pentru medici, un loc unde medicii ar putea capata experienţă şi, în plus, aparate şi tehnici noi de lucru.
Dintre toate sectoarele Bucureştiului, sectorul 6 nu are pe teritoriul său un spital cu adresabilitate generală, pentru toate tipurile de pacienţi. Locuitorii săi sunt nevoiţi să se trateze sau să se interneze în spitalele din alte sectoare. Pentru a releva situaţia dificilă, pot fi utilizate cifre. Astfel, sectorul 6 din Bucureşti are aproximativ 400.000 de locuitori. Comparativ cu sectorul 1, care are cel mai mic număr de locuitori, în jur de 250.000 şi 26 de unităţi sanitare, decalajul este uriaş.
Din păcate, aşa cum am atras atenţia şi atunci, unii am propus soluţii concrete, alţii au promis minciuni:
Spuneam că, deşi în cadrul unui program dintre Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială exista, la momentul alegerilor din 2008, de mai bine de 3 ani posibilitatea / proiectul finanţării construcţiei unui mare spital pentru Bucureşti chiar în Sectorul 6, deşi acest obiectiv a fost asumat încă din anul 2004 de Primaria Sectorului 6,
în continuare Sectorul 6 este singurul sector din Bucureşti care nu are pe teritoriul său o unitate spitalicească de amploare. Proiectul respectiv a fost abandonat, din cauza faptului că administraţia locală nu a identificat un spaţiu optim pe care să-l pună la dispoziţie pentru un astfel de proiect, care nu ar fi costat nimic bugetul local.
În schimb, promisiunea din ofertele electorale şi de pe panoul cu pricina "se baza" pe finanţarea din banii bugetului local, cu un efort mare dar cu rezultate mici, nefiind vorba despre un proiect de anvergură care să se poată încadra în categoria spitalelor de urgenţă, iar locaţia aleasă era... imposibilă. Pentru că sub panoul respectiv era chiar statia de metrou Politehnica, ceea ce ar fi făcut imposibil de construit acolo măcar fundaţia unui spital.


Sper ca în acest an să desemnăm ca reprezentanţi ai cetăţenilor din sectorul 6 oameni responsabili şi capabili să aducă soluţii reale pentru cetăţeni, iar existenţa unui spital aici este o prioritate.

4 comentarii:

ADRIAN spunea...

Mai in gluma dar mai ales in serios, vazand ca dl. Rares Manescu are o activitate media intensificata in ultima vreme prin care enunta ca doreste sa castige intai increderea electoratului adresez urmatoarea rugaminte. De fapt cred ca am mai spus-o. Daca tot e o lupta anti Poteras identificand promisiuni neonorate (nu e deloc greu a le identifica) as vrea ca PNL sector 6 sa-si puna ferm cenusa in cap pentru ca in 2004 mi l-a pus pe Poteras spre votare iar eu chiar l-am votat. Ca sa nu iasa Darabont, fireste. Atentie, la vremea respectiva Piedone juca tare si la noi in sector pe mana dlui Darabont. Iata ca in anul de gratie 2012 cei contra carora votam in 2004 sunt aliatii de baza. Cum e cu increderea atunci?

ADRIAN spunea...

Altfel e corecta chestiunea spitalului. Poate in viitor vom vedea vreun concurs de idei, de solutii de urbanism ... ceva public si dezbatut public si nu jucat la barbutul politic din primarie.

Liviu Jicman spunea...

In 2004, de fapt in 2003 cand a fost Poteras desemnat drept nominalizarea PNL pentru Primaria Sector 6, nu faceam parte din conducerea filialei, eram membru simplu de partid (chiar daca mai vechi decat candidatul desemnat). La vremea respectiva m-a surprins aceasta decizie, in defavoarea unor membrii mai vechi dar mai putin potenti financiar. Pot sa-mi pun cenusa in cap - cu raspundere limitata insa - ca am tacut din gura, ba chiar de la un moment incolo chiar am sustinut cu entuziasm candidatul nostru.
Cat priveste paradoxurile, in afara de cel mentionat de dvs, mai sunt si altele: mai este un candidat si in cursa de acum, ca si atunci, care - se pare cel putin - este sustinut de Piedone. Pe de alta parte, Piedone va intra si in ecuatia impartelii pe Bucuresti din USL, alt aspect cu reverberatii si aici, la noi in sector...

ADRIAN spunea...

Parerea mea este ca lucrurile trebuie spuse cat mai deschis. Altfel vor ramane precum "gunoiul de sub pres" care nu face cea mai buna impresie. E doar o parere.