marți, 13 martie 2012

Găsim raţiuni pentru aceste măsuri?

Prima reacţie, naturală din perspectiva legală, după declaraţia din Parlament a Preşedintelui privind creşterea salariilor la 1 iunie, reacţie care a aparţinut jurnaliştilor prezenţi la eveniment, a fost întrebarea firească privind contradicţia acestei măsuri cu legea responsabilităţii fiscale, respectiv cu interdicţia de a majora salariile cu mai puţin de 6 luni înainte de alegeri.
Ceea ce unii comentatori speculau, cum că aceasta va fi o bună motivaţie de amânare a alegerilor parlamentare, mi se părea mai degrabă neverosimil. Doar că a venit interviul lui Traian Băsescu de la ProTV care m-a liniştit: "Amânăm alegerile."
Acest mod de a interpreta legile împotriva spiritului lor a devenit o obişnuinţă. Este mai mult decât evident că scopul legii respective era să împiedice tentaţia populismului pentru existenţa unui proces democratic sănătos, nicidecum să fie un instrument de renunţare sau amânare a democraţiei.
Mergând acum la perspectiva economică, oare unde găsim o raţiune în deciziile de tăiere, respectiv creştere a salariilor. Dacă motivaţia propunerii de creştere a salariilor este creşterea economică, aceasta nu se susţine în condiţiile în care deja din ultimul trimestru din 2011 aceasta s-a oprit. dacă, dimpotrivă, mergem pe ideea încurajării consumului, cum înerca să ne explice tot Traian Băsescu, atunci nimic nu justifică tăierile dure care au avut loc în 2010. Pe scurt, oricum am da-o, este limpede că motivaţia electorală este singura explicaţie pe care o putem găsi acestei idei.

Niciun comentariu: