vineri, 30 martie 2012

De la gunoaie la analiza politică, şi înapoi

Am aflat, dintr-o declaraţie mediatizată excesiv a lui Cezar Preda, pe care n-are rost s-o reiau aici, părerea / "analiza" sa despre sistemul electoral. Pe scurt, opina că acesta este vinovat că în politică ajung tot felul de personaje obscure, interlopi ş.a.m.d. Dar mai rău decât interlopii deja existenţi, ne vom trezi şi cu tineri de 23 de ani care vor primi cadou de la părinţii lor bogaţi, câte un loc de parlamentar. Îngrozitor!
Mai întâi, că atunci când vorbeşte despre sistemul electoral, Cezar Preda nu înţelege nimic. Eu, ca unul care sunt în minoritate în problema asta chiar şi în propriul partid, consider că sistemul actual, brevetat în 2008 este bun. Asta deşi pe mine personal nu m-a favorizat din postura de candidat, ba dimpotrivă. Este bun pentru că respectă reprezentarea proporţională, reprezentarea tuturor grupurilor şi curentelor din societate, iar aceasta este o valoare importantă pentru mine ca liberal. Este bun pentru că, în acelaşi timp, ar putea genera o competiţie, astfel încât chiar dintre candidaţii partidelor mai mici, clasaţi pe locurile doi - trei, să câştige cei care obţin cel mai bun scor relativ la media partidului lor. Ceea ce într-adevăr a viciat mecanismul, după mine, nu a fost sistemul, ci desenarea şi împărţirea hărţilor colegiilor, care s-a făcut total disproporţionat, astfel încât în fiecare colegiu să se cam ştie ce partid câştigă. Dar să trecem peste aceste aspecte, prea greu de înţeles de unul ca Cezar Preda. Să revenim la lucruri mai simple.
Un aspect: Candidaţii sunt desemnaţi de partide, nu de altcineva, iar dânsul este membru al conducerii centrale a PDL.
Alt aspect: La o clasă politică aşezată, promovarea aiurea a unor tineri neştiutori ar fi o pagubă. La o şleahtă ca aia care a acaparat puterea în anii 90, o astfel de schimbare de garnitură nu poate fi decât benefică. Ar fi ca şi cum am înlocui hoţii dovediţi cu nişte prezumtivi proşti.
În fine, ca să confirmăm o dată în plus că în anul Caragiale, Caragiale este mai actual ca niciodată, hai să ne uităm la competenţa de om politic a lui Cezar Preda:
Mai întâi - deşi e în politică din 1990, în toţi aceşti ani n-a produs nimic remarcabil sau măcar vreo faptă care să-mi rămână în memorie în politica românească.
Apoi, haideţi să vedem care era formarea profesională cu care Cezar Preda a intrat în politică: inginer în profilul metalurgie - specializarea turnătorie. Ca o mănuşă pentru FSN-ul de atunci. Dar s-a calificat la locul de muncă, astfel că, după câteva funcţii politice la Buzău, cunoaşte afirmarea profesională ajungând la REBU, dar şi Secretar Consiliu de Coordonare Asociaţia Română de Salubritate. Şi de atunci şi până acum ca vârf de lance în politică, nu s-a mai putut dezlipi de cea mai mare pasiune a sa: gunoaiele.

Niciun comentariu: