vineri, 3 februarie 2012

Valerian Vreme - demisia, azi!

Guvernul României are, ca model pentru România, democraţia din Coreea de Nord. Asta am aflat, de la un ministru român, care discuta despre un aspect fundamental într-o democraţie: libertatea de expresie.
Valerian Vreme, Ministrul Comunicaţiilor, a declarat într-o emisiune la TVR pe tema ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agrement - că unul din argumentele pentru care România a semnat acest acord este "compania selectă" a Coreei de Nord...
Gafa a fost preluată deja de mai multe canale media. Vestea proastă este că această perlă nu a fost singura, întreaga declaraţie a ministrului ne arată o incompetenţă totală. Vă redau în continuare citatul, sublinierile si comentariile din paranteză îmi aparţin:
"Eu nu cred că a semnat în secret acest tratat (oare n-ar trebui să ştie??), a fost în dezbatere, dar la Comisia Europeană, bineînţeles, dar suntem într-o primă fază, urmează dezbaterea de către Parlamentul European şi apoi ratificarea de către parlamentele naţionale. Practic suntem în faza în care putem face această dezbatere. Aş vrea să fac şi eu o precizare, pentru că au apărut, cum aţi spus dumneavoastră, pe internet informaţii că eu aş fi semnatarul, nu eu am semnat acest acord, el a fost semnat de către un ataşat comercial la Tokyo. Nu sunt semnatarul acestui acord şi 2. ministerul pe care îl conduc este avizator( ce înţelege prin avizare acest ministru incompetent, oare la ce foloseşte aceasta? nu ca să confirmi că eşti de acord, fie că e vorba de aviz consultativ sau aviz conform?? iar, dacă ministerul este avizator, atunci nu şi-a pus chiar domnia sa semnătura personală pe document??? se contrazice singur în două propoziţii consecutive). Dar faptul că sunt astăzi aici, vreau să vă spun că mă interesează această problematică, ca specialist am studiat-o, i-am găsit şi bune, şi rele, sunt dispus să particip în perioadă următoare la absolut orice dezbatere foarte amplă pe acest.... Nu, vreau să vă spun că aş vrea în primul rând să generăm o dezbatere amplă în care să participe mai ales internauţii, să fie principalii actori. Să zicem că e începutul acestei dezbateri pe care o propunem. Eu personal nu am găsit puncte nevralgice acestui document, dar, comentariile care sunt, le-am luat în analiză şi le tratez foarte serios. Ori comentariile care sunt pe internet, ori comentariile pe care le primesc (...)
Aş vrea să nu intru în termeni. Deci când vorbim de semnarea unui acord internaţional, vorbim de anumite elemente mai mult legate de diplomaţie(nu intră în termeni că domnia să nu se pricepe la diplomaţie, doar semnează ce i se pune în faţă fără să judece, că e vorba de diplomaţie), este un acord internaţional, probabil are ca orice acord internaţional, anumite elemente de discreţie(mai devreme nu spunea chiar domnul ministru că va trebui ratificat la un moment dat de Parlament, cum va mai fi atunci cu discreţia?? Faptul ca orice tratat internaţional semnat în numele României trece prin Parlament este cert, chiar dacă domnul ministru nu ştie sigur, însă pe lângă necunoaştere, vreau să subliniez ceaţa totală din capul acestui om: ori e secret, ori se dezbate în Parlament), dar n-a vrea eu să-mi dau cu părerea pe acest domeniu. Deci de ACTA, din momentul când a ajuns la noi la minister, pe 19 ianuarie anul acesta. El este în discuţie de şase ani, din câte am înţeles, a existat o comisie de negocieri care din 2008 funcţionează, inclusiv cu participarea României, de la Ministerul Comunicaţiilor nu au fost reprezentanţi. Asta vroiam eu să spun.... De fapt, noi avem o lege bună şi coerentă pe domeniu, e vorba de legea 8, legea care prevede foarte bine drepturi sau reguli pentru respectarea drepturilor de autor. ACTA este un acord internaţional care vine şi sincronizează de fapt ţările semnatare şi aţi văzut că suntem într-o companie destul de selectă şi mă refer la Statele Unite, mă refer la ţările europene care au semnat, Japonia, Coreea de Nord. Este o sincronizare între aceste ţări pentru combaterea pirateriei, furtului să-i spunem pe româneşte, pe internet."


Valerian Vreme nu este la prima ieşire în decor, în septembrie anul trecut s-a făcut de râsul lumii şi al colegului de partid Cristian Poteraş, cerându-le elevilor de la Liceul "Grigore Moisil" din sectorul 6 la deschiderea anului şcolar să facă împreună cu el astfel încât  "persoanele în vârstă să fie din ce în ce mai puţine":


Get Adobe Flash player 

Se pare că acest ministru anonim se compromite de fiecare dată când scapă în afara ministerului şi prinde o cameră de luat vederi; noroc că asta se întâmplă rar!

Bâlbâielile lui Valerian Vreme vin în contextul în care, întrebat de controversatul acord ACTA, premierul Emil Boc, care tocmai dădu-se la lopată, a declarat că nu are informaţiile necesare pe acest subiect. Acum descoperim că nici ministrul nu prea ştie şi nici nu are capacitatea să înţeleagă prea bine ce e în jurul lui.

În aceste condiţii, consider că ASTĂZI se impune demisia sau demiterea de urgenţă a Ministrului Comunicaţiilor Valerian Vreme! Fără amânări, fără explicaţii, fără variante alternative.

Niciun comentariu: