luni, 6 februarie 2012

Care sunt opțiunile reale

Pentru a discuta despre situația politică generată de demisia Guvernului Boc și despre posibilele soluții la această situație, aș preciza mai întâi cadrul legal / constituțional în care ne aflăm. Ce se poate întâmpla:

1. Alegeri anticipate, in 60 de zile, deci prin luna aprilie, în cazul în care Parlamentul respinge de de două ori cabinetul format de un prim-ministru desemnat de către Președinte, și doar dacă Președintele dorește să dizolve Parlamentul. Pe această perioadă, interimatul va fi asigurat de cabinetul demisionat, condus de premierul interimar Cătălin Predoiu.

2. Un guvern care să treacă de Parlament, de tehnocrați sau politic, cu susținere largă sau susținut doar de actuala coaliție. În acest caz, în opinia mea ipoteza organizării unor alegeri parlamentare înainte de termenul din noiembrie devine foarte puțin probabilă.

În aceste condiții, personal susțin prima variantă, singura care ar putea da satisfacție celor care doresc alegeri anticipate (mare parte din populație, majoritatea formațiunilor politice reprezentate în Parlament - cel puțin la nivel declarativ etc.).
O teorie prin care am avea nevoie de un guvern nou care să pregătească alegerile anticipate nu va reprezenta decât o scuză a celor care de fapt vor să elimine varianta anticipatelor, o amânare în speranța calmării situației. Am văzut că în alte țări o schimbare de cabinet cu un premier nou cu profil tehnocray a fost o soluție, însă în cazul României nu reprezintă o ieșire din criza politică și constituțională. Aceasta poate fi o propunere sustenabilă cu anumite argumente la nivel economic, însă nu ar trebui acoperită de minciuna dorinței de anticipate, ci asumată ca atare de cei care o doresc.

Un comentariu:

Liviu Jicman spunea...

Update: Intre timp, in aceasta seara Emil Boc ne-a spus ca, in conditiile actuale, "varianta alegerilor anticipate este exclusa". Nici nu mai conteaza pentru domnia sa votul Parlamentului... deci intentia e clara, nu?