miercuri, 25 ianuarie 2012

Nu mai e doar încălcarea Constituţiei, e deja inconştienţă

Gestul de ieri al lui Traian Băsescu, şi odată cu el, al întregii coaliţii de guvernare, privind modalitatea de numire a lui Cristian Diaconescu este incredibil şi trebuie să recunosc, îmi depăşeşte cele mai pesimiste aşteptări.
În plină perioadă de proteste în care una din acuzele principale aduse puterii în general şi lui Traian Băsescu în special este nerespectarea regulilor democratice şi încălcarea Constituţiei, aceştia se decid să mai siluiască o dată legea fundamentală în văzul tuturor.
Articolul 85, alineatul 3 din Constituţia României spune:
"Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele României va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru. "
Ca bătaia de joc la adresa literei, dar mai ales a spirritului Constituţiei să fie maximă, în cazul de faţă nu este vorba de înlocuirea unui membru PDL cu un membru oarecare al UNPR (care, vorba aceea, poate schimba oricând partidul la nevoie), ci chiar de schimbarea unui membru PDL cu preşedintele altui partid.


Cred că nu mai e vorba doar de nepăsare faţă de respectarea legii, e deja inconştienţă, în actualul context. Traian Băsescu pare că insistă să se pună în situaţia de a pleca de la conducerea ţării alergat de mulţime, când nu va mai putea avea pretenţia de a se rămâne în cadrul normalităţii legale, odată ce el însuşi n-a ţinut cont de lege mai deloc.

Niciun comentariu: