marți, 10 ianuarie 2012

Despre sănătate, mai la rece

Despre modificările pe care puterea (căci Traian Băsescu este purtătorul de mesaj, nu executivul, cum ar fi normal) vrea să le aducă în sistemul sanitar, prin legea lansată în dezbatere publică, sau despre aşa-numita reformă din sănătate voi încerca să vorbesc dintr-o altă perspectivă decât aceea pe care o văd reflectată în media.
Cred că este regretabil că putere şi opoziţie, dar, mai nou, şi reprezentanţii societăţii civile, ai presei sau profesionişti din diverse domenii neafiliaţi politic, nu mai au capacitatea de a analiza un subiect cu avantaje şi dezvantaje, cu plusuri şi minusuri, cu amendamente pertinente şi observaţii profesioniste. Totul este o poziţionare surdă în cele două tabere: tabară susţinătorilor celui care "dictează", de la televizor, dacă e nevoie, şi tabăra opozanţilor lui.
Se vede uşor cum reprezentanţii coaliţiei de guvernare nu-şi asumă proiectele iniţiate de guvern, decât în calitate de oi care votează în Parlament sub ameninţarea toiagului ciobanului, pentru că nici ei nu mai cred în acestea. Altfel de ce nu vedem ministru, secretari de stat, parlamentarii puterii din comisia de sănătate ieşind să dezbată şi să susţină acest proiect, această minunată iniţiativă, ci ajunge să intervină prin telefon la emisiuni Traian Băsescu (cetăţeanul?, Preşedintele?).
La fel mi se pare că şi opozanţii lui Traian Băsescu găsesc soluţia cea mai facilă, de a critica tot ce emană din zona puterii. Aşa că nu doresc să intru în acest tip de dezbatere, azi rezumată la pro şi contra Raed Arafat, nici spunând că ceea ce propune Traian Băsescu este reformă (ca să re-formezi ceva trebuie să ştii la ce formă vrei să ajungi) nici căzând în latura patetică (am văzut că circulă pe facebook de exemplu o "cauză" intitulată: "salvaţi-l pe Raed", ca şi cum asta ar fi problema noastră). Ca să fac aici o paranteză, îmi amintesc, din perioada în care am lucrat la Ministerul Sănătăţii, discuţiile, zvonistica şi emoţia care era în jurul SMURD în anii 2005-2006, când teama era că Arafat vrea sa distrugă serviciul de ambulanţă ca să pună în loc SMURD-ul...
Fac totuşi precizare importantă de principiu: nu mă voi teme niciodată că un sistem administrat privat sau care se supune regulilor pieţei ar putea da randament mai slab decât unul public, cu singura condiţie ca reglementările sale să fie clare, transparente şi accesibile tuturor actorilor.

Personal cred însă că viciile de fond ale reformei din sănătate pornite de actuala putere stau altundeva decât acolo unde se concentrează toată energia atenţiei publice în aceste zile. Această reformă a fost începută de-a-ndoaselea şi fără o viziune coerentă referitor la punctul în care vrem să ajungem, la destinaţia finală, la obiective.
Să exemplificăm:
- se lansează coplata, înainte de introducerea pachetelor de servicii şi de intrarea acestora in vigoare
- se "dau" ordonanţe peste ordonanţe de urgenţă, care mai de care mai neaplicabile, pentru a lua bani de la firmele de medicamente prin claw-back aplicat medicamentelor compensate, înainte de a stabili cum se va face finanţarea sistemului şi implicit, de unde, câţi şi în ce mod se vor aloca banii pentru compensate
- se discută despre asigurări private, despre desfiinţarea sau privatizarea caselor judeţene ş.a.m.d. fără să se stabilească ce vor trebui să ofere asiguratorii privaţi
etc. etc. etc.
Primul pas, esenţial, dar rămas încă în ceaţă, era stabilirea pachetului de bază de servicii, ce cuprinde acesta, ce are dreptul să primească fiecare asigurat indiferent de casa de asigurare, suma cotizată, dacă are sau nu asigurare complementară ş.a. Doar după asta, după ce această reglementare era deja aplicabilă şi aplicată, puteam vorbi de reforma finanţării -  că e vorba de finanţarea serviciilor, a medicamentelor etc..

Din păcate, am pus iar carul înaintea boilor, iar boii ne împing şi ei unde s-or pricepe...

Un comentariu:

ADRIAN spunea...

La realitatea TV azi a fost Raed Arafat. Ceea ce a spus are perfect sens, de la un capat la altul. Nimic nu impiedica serviciul privat sa-si faca treaba PESTE UN BAREM MINIM DE SERVICII pe care STATUL ni-l datoreaza inclusiv prin textul Constitutiei. Prefer sa vad intai inchisa televiziunea publica decat sa vad ca lucrurile o iau razna si nimeni numai ramane responsabilc caci, vai, economia de piata isi gaseste echilibrul. Ei bine nu, nu-si gaseste echilibrul ci doar face loc cartelurilor ce-si impun preturile lipsite de orice control al societatii. A se vedea cartelul companiilor petroliere, exemplul suprem. Mai bine sa nu se mai colecteze niciun ban la bugetul public si scapa cine poate! Eu unul nu vreau sa cotizez la un fond din care se infrupta oricine fara control. Daca e sa fie cu privat prefer sa dau eu, cui vreau si cat vreau. Deci sa desfiintam dracului raspunderea publica pana la urma daca ea nu e buna.