vineri, 30 septembrie 2011

Plecarea Nokia, cauze şi efecte

Plecarea Nokia din România, prin închiderea fabricii de la Jucu, suscita şi va suscita în continuare multe comentarii aprinse, nu atât de aprinse însă precum efectele asupra economiei româneşti, deja vlăguite.
Retragerea celor de la Nokia este vizibilă, dar nu este nicidecum primul semnal de neîncredere al investitorilor străini faţă de România, investiţiile străine din acest an fiind cam pe la nivelul anului 1999. Aşadar la acest capitol regresasem deja cu mai mult de un deceniu, încă înainte de decizia Nokia.
Am auzit opinia conform căreia acest tip de investiţii precum cea de la Jucu este firesc să aibă o durată de existenţă limitată, pentru că investitorul este în căutare de mână de lucru ieftină şi se va reloca imediat cum forţa de muncă de aici devine mai costisitoare decât în altă parte. Corect, numai că problema noastră în cazul de faţă este că în România de câţiva ani suntem într-o scădere cu efect în principal asupra banilor din buzunarul angajaţilor, prin urmare nicidecum nu putem vorbi despre faptul că pretenţiile muncitorilor români ar fi ajuns la cote comparabile cu cei din Germania de exemplu, de unde pleca Nokia atunci când deschidea punctul din România, dimpotrivă. Deci cauzele trebuie să le căutăm în altă parte, poate în mediul economic neprietenos şi impozitarea excesivă a muncii, poate în lipsa de strategie pentru a ţine investitorii aici.
Pe aceeaşi temă, vă recomand două articole aici şi aici.

Un comentariu:

Cornel Pieptea spunea...

Din nefericire, dupa doar 3 ani de functionare fabrica se inchide...nu prea imi vine sa cred ca managementul companiei nu a prevazut evolutia pietei in momentul in care a deschis fabrica din Romania. Asadar, din punctul meu de vedere, explicatia patronatului de la Nokia este una diplomatica...astept sa vad ce solutii ca gasi premierul POC sa rezolve problema sociala aparuta.