marți, 6 septembrie 2011

Efectele BAC-ului, prime estimări

După rezultatele celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, în discuţiile despre efectele acestor rezultate dezastruoase se pare că primul efect identificat este acela al situaţiei şomajului în rîndul tinerilor. Cred că vom observa mai târziu că efectele economice vor fi mai semnificative pe verticală, în învăţământul superior de exemplu care nu a făcut suficiente eforturi pentru a se baza pe calitate mai mult decât pe cantitate.
Pe de altă parte situaţia şomajului în rândul tinerilor este foarte gravă la noi în ţară şi în fiecare din aceşti ultimi ani aceasta se acutizează. Cred totuşi că rezultatele la BAC nu sunt chiar în măsură s-o schimbe spectaculos. Angajatorii care au nevoie să angajeze tineri vor angaja oricum, iar cei care, din cauza crizei economice şi a mediului de afaceri neprietenos nu o pot face, nu o vor face oricum. Dacă ei vor alege pe puţine locuri pe absolvenţii ciclului liceal în defavoarea celor care au picat examenul final, poate că e o situaţie chiar de preferat faţă de aceea în care aveam mulţi tineri cu aceeaşi diplomă şi fără criteriu de departajare între care doar hazardul, şansa sau ceva relaţii în plus puteau face diferenţa.

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

intreb ce am intrebat si la consilierul nostru local:
"off-topic: ce pozitie veti adopta la PNL S6 in raport cu posibilitatea ca un dezertor, actual senator PSD dupa ce s-a ales PDL ca-cadou de fuga din PNL sa fie candidat la primarie? Nu ne-am ars destul cu Poteras?"

Liviu Jicman spunea...

Am raspuns in ultimul articol intrebarii dumneavoastra.