joi, 25 august 2011

Suprapunerea alegerilor - neajunsuri

Când e vorba despre mecanisme ale democraţiei, despre instrumente care să dea o logică reprezentării politice a cetăţenilor şi despre tot ce ţine de o politică democratică în general, cel mai invocat argument este cel al economiei. Restul nu mai contează, căci, nu-i aşa, oricum nu ne trebuie nouă complicaţia asta. Găsim şi argumente în acest sens: ba că romînii nu sunt suficient de pregătiţi pentru democraţie, ba că e prea costisitor, ba că e greu să formezi majorităţi ş.a.m.d.


Cred că e cazul să arătăm şi câteva neajunsuri ale acestor idei năstruşnice. Şi poate facem o analiză obiectivă, nu din perspectiva tacticii unei formaţiuni sau alteia, cine pe cine păcăleşte şi cine a fost mai abil venind cu o idee care nu se aplică mai pe nicăierea.

Câteva din dezavantajele suprapunerii alegerilor locale cu cele parlamentare:


1. Alegătorii vor fi chemaţi să voteze 6 entităţi diferite:

Senator, Deputat, Primar, Consiliul Judetean sau General, Consiliul Local, şi Preşedinetele Consiliului Judeţean în cazul judeţelor, respectiv Primarul General la Bucureşti. Cu campanii diferite pentru fiecare for şi, mai ales, cu programe diferite - pentru cel puşin 3 dintre acestea


2. Votul uninominal. Sunt un susţinător al acestuia şi cred că trebuie păstrat. Doar că astfel e cea mai bună soluţie să-l aruncăm în derizoriu. Fiecare alegător va trebui să aleagă 4 candidaţi uninominali în aceeaşi zi, iar dacă mai punem la socoteală şi propunerea lansată de PDL pentru Bucureşti cu consilierii uninominali - chiar 5. Putem crede oare că va mai vota cineva omul, alegând pe cei mai buni 5 din ...20 să zicem, dacă luăm doar primele 4 formaţiuni în calcul???


3. Amestecarea programelor... ca să nu mai înţeleagă nimeni nimic, în afara eventual a plasei cu daruri. Dacă tot facem economie, de ce să nu facem una şi mai mare şi să meargă primarii şi în Parlament. Luăm un model antic de la romani de exemplu, îl simplificăm ăn stilul nostru caracteristic şi gata. Primarii din colegiile urbane vor avea loc permanet, iar cei din colegiile rurale vor veni prin rotaţie.

Lista are cu siguranţă mai multe puncte, mă opresc deocamdată aici, întrebîndu-mă însă dacă o fi cineva interesat de aceste probleme...

Niciun comentariu: