luni, 4 iulie 2011

S.U.A., sau "America" asa cum suntem obisnuiti sa-i spunem, reprezenta pe vremea comunismului un pamant al fagaduintiei pentru cei care sperau sa evadeze din lagarul ceausist, iar dupa '89, a devenit modelul de societate spre care tindeam. Modelul american nu a fost preluat institutional in Romania, nu a fost telul lidershipului romanesc, cat a fost visul romanului dornic de libertate, care identifica democratia de piata libera cu capitalismul american.
Mai nou si probabil nu intamplator, caci vorbim de un politician care a incercat sa prinda toate valurile populiste, Traian Basescu a preluat aceasta tendinta si ne lasa impresia ca si-ar fi asumat drumul catre modelul american prin actiunile sale politice.
Doar ca, din nefericire, perceptia romaneasca asupra acestui model este, cred eu, una incompleta. Realitatea si filosofia de viata americana, fara sa fie mai putin de apreciat pentru asta, ar trebui mai intai inteleasa inainte de a putea fi aplicata. Dar, sa vedem ce credem noi ca avem si ce au americanii in plus:
- avem vot uninominal, dar nu avem cultura responsabilitatii omului politic in fata comunitatii pe care o reprezinta
- avem partide mari (ne-am dorit asta, nu-i asa?...sa nu mai fie multe partide ci doar vreo doua, ca in state), doar ca nu avem cetateni care sa fie interesati sa influenteze decizia politica (a se vedea "inregistrarea" alegatorilor din SUA), iar daca ar fi, n-ar avea parghii (alegeri preliminarii de ex)
- avem un presedinte - jucator principal in politica si executiv, doar ca ii lipseste cadrul legal pentru asta
- avem justitie ca putere in stat, dar lipsita de credibilitate
- avem, mai nou, slabirea sectorului public, cica pentru a-i orienta pe oameni spre mediul privat, doar ca mai nimic din scoala romaneasca nu te pregateste sa te descurci in mediul privat
- avem militari romani in multe zone de conflict din lume, suntem incapabili insa sa ne urmam si sa ne aparam vreun interes regional
- avem concurenta, dar nu avem competitivitate
- si lista poate continua, poate ma ajutati dumneavoastra mai departe...
Intr-un cuvant, avem ceva forme, ne cam lipseste fondul.

Niciun comentariu: