marți, 12 iulie 2011

Casa regală şi rolul său în actuala ordine constituţională

Cum vă povesteam în articolul anterior, ieri după-amiază am fost prezent la întâlnirea bloggerilor liberali pe tema rolului Casei Regale şi având ca subiect specific propunerea lui Daniel Constantin de instituţionalizare, prin intermediul unui proiect de lege, a unei funcţii de Înalt Reprezentant desemnat de Casa Regală care ar urma să fie un reprezentant oficial al statuşui român.
Propunerea arată intenţii bune ale iniţiatorului, care porneşte de la observarea unor premise corecte. Comunicarea defectuoasă între oricare putere, mai ales din partea Preşedinţiei României, şi Casa Regală, în ciuda serviciilor pe care aceasta din urmă le-a adus pentru atingerea obiectivelor de politică externă ale ţării noastre. În plus, publicul românesc nu reuşeşte încă să privească cu echilibru rolul Casei Regale chiar şi în formula constituţională actuală.
În plus, este suficient să ştim că anul trecut Casa Regală a României, beneficiind doar de funcţia sa simbolică şi susţinând această activitate din resurse proprii, a avut mai multe întrevederi cu şefi de stat decât Preşedintele României.
Personal privesc cu interes, dar şi cu multă atenţie această iniţiativă, pentru că forma propusă va fi esenţială pentru ca proiectul de lege să fie unul benefic pentru relaţia Casei Regale cu ţara sau, dimpotrivă, poate aduce prejudicii în cazul în care formula găsită nu va oferi acestui parteriat un fundament de egalitate la nivel simbolic între Casa Regală şi instituţiile statului.

E o temă de dezbatere pe care v-o propun şi asupra căreia voi reveni.

Niciun comentariu: