joi, 14 aprilie 2011

Pseudo-referendum după modelul "Va consult! repet: vă consult"

Se pare că în seara asta Consiliul General al Capitalei a decis convocarea unui referendum local pentru Bucureşti. Chiar dacă iniţial doar câteva formaţiuni politice erau de acord cu iniţiativa PNL şi implicit cu referendumul, în final şi observând voinţa puternică a bucureştenilor care au cerut acest lucru prin semnături şi nu numai, toată lumea a acceptat ideea. Nu şi forma propusă. Aşa că în loc de o întrebare clară şi fără echivoc, vom avea 7, iar în loc de luna mai, va fi iunie. Întrebările, aşa cum le-am aflat de aici, arată mai degrabă o dorinţă de a arunca dezbaterea în derizoriu, străduindu-se parcă să încalce regulile de logică. De exemplu: "Sunteţi mulţumit de curăţenie în Bucureşti?" O întrebare care a fost propusă de strategii electorali, pentru că în toate sondajele această problemă apare pe agenda bucureştenilor. Doar că întrebarea, în forma asta, nu îmi oferă mie, ca cetăţean, nicio putere de decizie. Daca votăm în proporţie de 90% da, ce se întâmplă? Dar dacă votăm nu?? Ce implicaţie are votul meu cu da sau nu? Rămâne o enigmă... Să luăm alte două întrebări: "Vă doriţi o capitală cu 6 sectoare şi o singură administraţie? Vă doriţi o capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii?" Dacă răspund cu "da" la ambele întrebări, ce se întâmplă, mi se anulează votul? Nu era suficient una, s-a temut cineva că alegătorul nu înţelege din prima întrebarea? Am luat doar exemplele cele mai semnificative, de fapt cam toate întrebările se vor a face o consultare care să nu aibă nicio implicaţie. Sigur că sunt de acord cu o arhitectură unitară, cu curăţenia ş.a.m.d., dar depinde cum vrea fiecare să facă asta. De fapt vom avea nu un referendum democratic în această formă, ci un fel de plebiscit consultativ care lasă la decizia conducătorilor interpretarea şi implementarea rezultatelor. Am fost surprins cum o temă destul de tehnică a trezit interesul cetăţenilor din Bucureşti, interes pe care l-am constatat în zilele acestea pe stradă în discuţiile cu oamenii în campania de semnături. Din păcate, şi acest impuls va fi anulat de gesturile factorilor politici aflaţi la butoane. Mai multe despre această ştire, puteţi citi aici.

3 comentarii:

transildania spunea...

Cel mai penibil "referendum" din toate timpurile. Un referendum pe o lege are o singura intrebare: Sutineti proiectul noii legi a Capitalei, da sau nu?

Cateva dintre cele sapte intrebari sunt intrebari de sondaj de opinie, nu de referendum.
Iar intrebarile care vizeaza legea sunt trei la numar, dintre care una e inversul celeilalte.

Anonim spunea...

Sunt sigur ca motivul pentru care in sectorul 6 nu e curat il reprezinta primarul si consiliul local.

Sunt la fel de sigur ca daca va fi doar un consiliu general, in tot Bucurestiul va fi mult mai curat.

Iar cel mai sigur sunt ca bucuresteanul va inghiti orice.

In conditiile astea, care sunt urmatorii pasi?

ADRIAN spunea...

e complet hilar acest referendum. majoritatea intrebarilor avand un caracter deschis prin urmarile raspunsului pot da nastere la speculatii nastrusnice. aia cu arhitectura unitara e una. pentru ca nu se stie despre care arhitectura unitara e vorba; poate majoritatea vrea exemple atat de ilustre vizibile la http://cashidelucs.wordpress.com/ de exemplu. iar daca raspunzi "nu" la ultima intrebare ce se intampla? :) poti sa-ti imaginezi ca aia care zic nu ar vrea ca orasul sa fie condus de Patriarh, de Prefect, de un concesionar, de Presedinte? :)) Apoi mai facem un referendum sa alegem dintre niste optiuni idioate ??
Eu nu sunt multumit de dezvoltarea Bucurestiului din anii '80. Se pune asta in cadrul primei intrebari? Sau ma limitez la anii in care au fost primari Basescu, Videanu si Oprescu?
Complet idioti acesti consilieri generali.