miercuri, 16 martie 2011

Solidaritate şi unitate?

Dezastrul din Japonia completează o situaţie complicată la nivel mondial şi ne arată un tablou general din care vedem limpede că omenirea întreagă traversează o perioadă dificilă.
Care ar fi comparaţia pe care o putem face între Japonia şi România? Nu cred că cea a organizării este cea mai relevantă, sau că ar trebui să ne mirăm că japonezii sunt mai organizaţi ca noi. Ştim asta, şine de culturi total diferite ş.a.m.d.
Nici nu putem compara cât de pregătiţi suntem noi pentru cutremure. în comparaţie cu o ţară în care acestea sunt la ordinea zilei.
Ceea ce se vede însă - aş zice eu că este chiar izbitor - este maxima rupură din societatea noastră, totala lipsă de solidaritate. Aşa încercăm noi să traversăm criza mondială:
- cu puterea şi opoziţia care nu au dialog
- cu un preşedinte aflat în război cu clasa politică, chiar şi cu cei din partidul care l-a susţinut
- cu sindicatele în război pe faţă cu cei care ar trebui să fie partenerii lor de dialog
- cu guvernul care aplică legi invocând starea de urgenţă din Constituţie, dar în acelaşi timp nu stă de vorbă cu nimeni
- cu omul simplu care urăşte în primul rând pe cei care ar trebui să-l reprezinte, pe politicieni, şi îi consideră vinovaţii principali pentru toate relele din societatea noastră.
Nu ştiu ce se va întâmpla la moţiunea de cenzură de astăzi, dar am toate motivele să cred că aceasta nu va schimba nimic în funcţionarea lucrurilor, doar va confirma schizma totală din societatea noastră.
Iar pe acest fond, ne mai mirăm şi revoltăm că sunt unii prin Ardeal care vor să se separe de noi ceilalţi, care chipurile suntem uniţi şi solidari.

Un comentariu:

ADRIAN spunea...

diferenta intre noi si japonezi este ca in intervalul de timp scurs de la calamitate si pana acum nu s-au inregistrat furturi! lumea se comporta civilizat in conditii extreme si asta mie mi se pare diferenta majora. intrebare: Ocna Mures e in Ardeal? nu e nevoie de raspuns ....