sâmbătă, 26 februarie 2011

Studenţii protestează pentru dreptul lor de reprezentare

Studenţii ajung să îşi ceară drepturile în stradă, pentru că pe căi normale nimeni nu îi ascultă. Mai rău, li se ia chiar dreptul de a-şi susţine cererile în mod instituţional.
Ce se întâmplă acum îmi aminteşte de vremuri asemănătoare prin anii 2003-2004 când mai marii zilei care aveau spatele partidului de guvernământ nu mai ţineau cont de drepturile altora, reguli, legi ş.a.m.d..
Săptămâna viitoare tonul protestelor este dat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Despre acţiunile de protest planificate puteţi
afla dintr-un articol mediafax.

Principala problemă acuzată de studenţi vizează noua Lege a Educaţiei şi anume lipsa celor 25 de procente de reprezentare a voinţei studenţilor în decizia modalităţii de desemnare a rectorului, precum şi în procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere, dar şi lipsa celor 25 la sută în Consiliul de administraţie al universităţilor.

Deja în unele centre universitare protestele au început. Aproape o sută de studenţi au protestat, în urmă cu o săptămână, în faţa Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, vrând să atragă atenţia asupra faptului că noua Lege a educaţiei prevede eliminarea studenţilor din forurile decizionale din mediul universitar.


Ceea ce este totuşi de apreciat la această situaţie este faptul că principale revendicare a studenţilor nu se referă la cereri de ajutoare sociale sau alte pomeni de la stat şi că ei înţeleg că cea mai bună formă de apărare a intereselor lor este chiar dreptul de a fi parte a deciziei.

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

se creaza un mediu Funebriu ...
off topic: am auzit ca va candida la sector 6, pentru primarie, intorcatorul de arme Mutu. exista vreo sustinere PNL pentru PSD pe directia asta? sper ca nu ...

Liviu Jicman spunea...

Pai asa a fost prezentat Gabriel Mutu oficial la momentul inscrierii in PSD, drept candidat la primarie.
Nu am un raspuns oficial, dar va pot asigura de faptul ca PNL Sector 6 isi doreste sa promoveze un liberal la primaria de sector, iar la acest moment noi suntem in faza in care s-au facut inscrieri pentru alegerile locale si urmeaza o evaluare atat pentru candidatii la consiliu, dar si pentru primar. In plus, exista colegi (la plural) care si-au manifestat interesul si disponibilitatea de a candida la functia de primar, asa ca e clar ca noi ne dorim sa participam la aceasta cursa.
In plus, cel mai important argument este sustinerea populatiei, sondajele de opinie sunt argumente in favoarea unui candidat de la PNL la acest moment.
Acum, ce va fi ramane de vazut, conform protocolului uniunii, la nivel de sector este posibila/permisa participarea separata in alegeri. Sigur ca va fi o campanie complicata aceea in care vom promova un candidat comun si lista USL la CG si candidatii ACD la primaria de sector, ambele branduri noi...