vineri, 4 februarie 2011

Singura ştire politică a momentului care merită atenţia noastră

Din păcate e vorba în secundar de un eveniment politic şi în principal de unul de viaţă:
Disidentul Vasile Paraschiv a murit.
Fără să se bucure de atenţia presei sau a politicienilor, continuând fără succes, în cei douăzeci de ani de după revoluţie, lupta sa cu statul român - stat care nu s-a despărţit niciodată de regimul comunist şi de elita conducătoare de atunci, Vasile Paraschiv a plecat dintre noi fără o reparaţie reală pentru chinurile groaznice la care a fost supus de comunişti pentru vina de a-şi fi exprimat liber opiniile.

•În noiembrie 2008, procurorii Parchetului General soluționau cu decizie de neîncepere a urmăririi penale dosarul deschis pe numele mai multor ofițeri ai fostei Securități și ai Miliției, precum și pe numele unor procurori și psihiatri care l-ar fi urmărit, răpit și torturat pe disidentul ploieștean. Anchetatorii, sesizați de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (astăzi, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), au motivat ca faptele erau prescrise.


•În ianuarie 2010, magistraţii Curţii Supreme îi respingeau, definitiv, recursul făcut în procesul în care ceruse despăgubiri statului român. După ce Tribunalul Bucureşti îi admisese acţiunea şi acordase 300.000 de euro, judecătorii celei mai importante instanţe din ţară stabileau că Paraschiv nu trebuie să primească niciun leu. Motivația? “Au spus că trebuia să intenteze procesul în trei ani, începând din 22 decembrie 1989”, susținea la vremea respectivă avocatul disidentului.


În 2008, Vasile Paraschiv refuza să primească o distincție din partea președintelui Traian Băsescu, motivând că “sunt obligat să refuz primirea ei de la un comunist, la fel ca toţi ceilalţi care ne-au condus ţara de la Revoluţie şi până azi, împotriva cărora eu am luptat din 1968 şi voi continua să lupt pe cale legală şi democratică până la ultima bătaie a inimii”.

Statul trebuie să facă dreptate, că de aia îi zice stat de drept, să-l pedepsească pe ăla care este vinovat. Dar ei au tras muşamalele peste toate crimele şi zic acum că suntem stat de drept! Păi, nu merge aşa, domnule Traian Băsescu. Pe urmă, domnul Victor Ponta a făcut codul penal, dar el nu s-a gândit să bage şi ceva legat de prescriera la crimele astea, că ştie că ele sunt şi în partidul pe care îl serveşte”, declara în urmă cu un an de zile Vasile Paraschiv, într-un interviu pentru EVZ.

Despre biografia lui Vasile Paraschiv şi despre ce au însemnat faptele sale în lupta anti-comunistă, citiţi într-
un articol din Evenimentul Zilei.

3 comentarii:

Anonim spunea...

"domnul Victor Ponta a făcut codul penal, dar el nu s-a gândit să bage şi ceva legat de prescriera la crimele astea, că ştie că ele sunt şi în partidul pe care îl serveşte”
Victor Ponta este acelasi cu cel care semneaza maine infiintarea USL-ului alaturi de Crin Antonescu?

Liviu Jicman spunea...

@ anonim
Probabil ca la aceeasi persoana se referea Vasile Paraschiv, nu credeti?

tibi spunea...

Orice organizare sociala moare atunci cand prapastia intre ce este si ce pretinde ca este devine prea mare.
Din aceasta principala cauza a murit si comunismul in Romania.
Atunci cand pretinzi in statut ca esti de dreapta si te subordonezi pe 10 ani stangii ai creat o prapastie mai mare decat se poate suporta.