duminică, 27 februarie 2011

Raportul anual SAR

Concluziile raportului anual al Societăţii Academice din România, dat publicităţii săptămâna trecută, poate fi găsit la acest link. Este o analiză pertinentă care are în vedere mediul economic, politic, dar şi al justiţiei.
Selectez din partea introductivă a raportului propunerile pentru cele mai urgente măsuri economice pentru acest an:

"Ca substanta a politicilor, prioritatile sunt clare: restructurarea companiilor de stat , care sunt în continuare opace si exploatate politic fara jena si, eventual, unde este cazul, pasi fermi catre privatizarea lor; accelerarea reala, nu retorica, a absorbtii de fonduri UE (capitolul trei în raport).
Ultimul punct se leaga de chestiunea dureroasa a investitiilor în infrastructura publica, unde situatia reala este chiar mai proasta decât crede opinia publica: suntem pe cale sa pierdem fonduri importante pe unele programe, precum cel de Transport, si oricum stam cel mai prost cu absorbtia de fonduri de Coeziune dintre toate cele 27 de tari membre.
În termeni de proces, panelul nostru vede ca urgenta o mai buna coordonare a agendei guvernului la centru, unde în realitate prioritatile sunt foarte diluate. Poate ca ar fi necesara crearea unei strcturi centrale care sa faca aceasta coordonare, inclusiv pentru a pune cap la cap o Agenda de Competitivitate pentru România, în oncordanta cu cea europeana (Agenda 2020).

Autoritatea fiscala (ANAF) trebuie reformata din temelii, datoriile statului fata de privati trebuie reflectate real în situatiile fiscale si trebuie esalonate la plata dupa un calendar previzibil si credibil. În fine, Codul Muncii în varianta schitata de guvern trebuie urgent pus în practica."

Niciun comentariu: