joi, 10 februarie 2011

Doctrine europene şi perspective mioritice

Institutul European pentru Democraţie Participativă Qvorum a remis zilele acestea un comunicat de presă care sintetizează pertinent şi, zic eu, obiectiv, cu bune şi rele, modul în care se raportează între ele primele trei grupuri politice din Parlamentul European.
Această reacţie a fost provocată tocmai de reacţiile aberante sau nefondate a multor comentatori dâmboviţeni cu privire la realităţile politico-doctrinare bruxeleze. Iată comunicatul:

"Bruxelles – Bucuresti, 8 februarie 2011

Ca urmare a dezbaterii din tara pe marginea incompatibilitatilor ideologice dintre liberali si socialisti, Institutul European pentru Democratie Participativa „Qvorum” subliniaza ca, in practica Parlamentului European, deputatii care fac parte din aceste doua familii politice voteaza deseori impreuna.
In primele 18 luni ale mandatului 2009-2014, cea mai frecventa coalitie de vot a fost formata de reprezentantii Aliantei Democratilor si Liberalilor pentru Europa (ALDE) si de cei ai Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (S&D). In 78.78% din cazuri, cele doua familii politice europene au votat impreuna, dupa cum arata cel mai recent raport emis de organizatia europeana VoteWatch.eu (la care Institutul Qvorum este afiliat).
„In Parlamentul European, grupul liberal (ALDE), din care face parte si PNL, voteaza frecvent alaturi de grupul socialist(S&D), din care face parte si PSD, in chestiuni legate de libertatile civile, justitie, mediu sau sanatate publica. Pe de alta parte, cele doua curente se despart atunci când vine vorba de elaborarea politicilor economice si monetare sau de ocuparea fortei de munca, când grupul liberal voteaza de aceasta data alaturi de Partidul Popular European (PPE), din care face parte si PDL”, explica Doru Frantescu, director IEDP - Qvorum.
Analizând voturile celor trei mari grupuri politice din Parlamentul European - PPE, S&D si ALDE - constatam ca, in ultimul an, potrivirea doctrinara a liberalilor europeni a inregistrat urmatoarele evolutii:
- Libertati civile, justitie si afaceri interne: 79% potrivire cu socialistii, 60% potrivire cu crestin-democratii
- Mediu si sanatate publica: 80% potrivire cu socialistii, 52% potrivire cu crestin-democratii
- Economie si afaceri monetare: 67% compatibilitate cu socialistii, 92% compatibilitate cu crestin-democratii
- Afaceri sociale si ocuparea fortei de munca: 71% compatibilitate cu socialistii, 93% compatibilitate cu crestin-democratii
Sursa: http://votewatch.eu/cx_epg_voting_together.php
Context: Liderul onorific al Uniunii Nationale pentru Progresul României, Cristian Diaconescu, a declarat ca alianta USL, formata de partidele de opozitie de la Bucuresti (PSD si PNL-PC), i-a ingrijorat pe membrii Parlamentului European. ”Sa ne asteptam ca reprezentantii PNL sa voteze alaturi de socialisti? Ar fi o premiera istorica in PE”, a considerat fostul ministru de Externe. "

Niciun comentariu: