joi, 3 februarie 2011

Ce oferă vecinii noştri şi noi nu

Pentru a ne convinge o dată în plus, am găsit o demontraţie foarte pertinentă într-un articol din "Capital" despre avantajele comparative ale vecinilor noştri în materie fiscală.Iată un fragment, spre a vă trezi interesul pentru articolul complet:
"Bulgaria este con­siderată „paradi­sul fiscal de lângă noi“, în condițiile în care declarația fiscală trimestrială nu există, ci doar o declarație anuală de impozit pe profit, care se depune până la 31 martie anul următor (dată până la care trebuie plătit și impozitul). Cota de TVA este mai mică, de 20%, o cotă chiar mai redusă fiind valabilă pentru turism, de 7%. De asemenea, taxele salariale (și angajat, și angajator) sunt cu aproximativ 50% mai mici decât cele din România, avantaj care se adaugă și nivelului mai redus de salarizare. În timp ce în țara noastră salariul minim este de 670 de lei (circa 157 de euro), în Bulgaria este de 240 de leva (123 de euro). "

Despre Bulgaria, Republica Moldova şi cota sa zero (0) e impozit pe venit şi despre ceilalţi vecini ai noştri, puteţi citi aici.

2 comentarii:

Cornel PIEPTEA spunea...

Costurile pentru relocarea activitatii sunt inca mari in raport cu castigul, insa este evident ca pentru o societate noua varianta statelor vecine este una plauzibila. Mie imi este teama ca veniturile scazute la buget, insuficiente pentru a acoperi cheltuielile, vor determina acest guvern sa creasca si mai mult taxele.

Anonim spunea...

Romanii pierd sute de milioane de euro lunar din cauza incompetentei guvernantilor si din cauza propagandei desentate a partidului stat. Romania s-a reintors la societatea de pe vremea fanariotilor care depindeau de inalta poarta. Acum mascariciul de la cotroceni depinde de tradatorii UDMR si minoritatile nationale pentru as apara incompetenta. Cita nesimtire exista in unii oameni care se cred bogati dar cind ies in strada mizeria din imprejur ii sufoca? Va indic sa vizitati Hiti.