sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Un deceniu fără Horia Rusu

Se împlineşte astăzi un deceniu de când clasa politică românească a pierdut un reprezentant remarcabil. Liberalii au pierdut un lider cu excepională viziune şi maximă credibilitate: Horia Rusu.
În memoria lui, Fundaţia "Horia Rusu" publică o seride de discursuri sub titlul sugestiv "Drumul spre libertate". Le puteţi
citi în varianta integrală aici.

Din păcate, cel puţin noi, liberalii, nu ne rămâne decât să ne întrebăm care ar fi fost calea PNL dacă Horia Rusu nu ar fi plecat dintre noi. La 29 ianuarie 2001, cu doar 5 zile înaintea Congresului Partidului Naţional Liberal, unde îşi depusese candidatura pentru funcţia de preşedinte, alături de Valeriu Stoica şi Crin Antonescu, a murit într-un un accident de maşină, lăsând politica românească mai săracă.
Pentru a vă provoca interesul pentru discursurile lui Horia Rusu, care merită cunoscute integral, vă propun câteva exemple:

"În 21 decembrie, copiii Bucureştiului decupează tricolorul. Sângele a ţâşnit din trupul lor fraged.
În 22 decembrie, intră în scenă părinţii, călcând pe trupurile însângerate ale copiilor. Urmează scenariul părinţilor: emanaţie, TVRL, FSN provizoriu, terorişti, violenţă, proces, partide istorice şi neistorice, mitinguri, violenţă, nu ne vindem ţara, o părăsim, înscenări, CPUN, compromisuri, alte procese, Târgu-Mureş, FSN definitiv, campanie electorală, TVR, violenţă, alegeri, preşedinte, parlament, guvern, înscenări, preşedintele cheamă minerii, ei vin, violenţă, SRI, DIA, DIE, emigraţie, mâncăm lebede, exacerbare, naţionalism, pseudo reformă, liberalizare preţuri, PSM.
A început acum un an, în Timişoara, ca o revoltă a conştiinţei. Şi a însemnat înlocuirea unei minciuni cu o altă minciună. Copiii Timişoarei au rămas doar cu tristeţea." (Horia Rusu, decembrie 1990)

"Provin din PL 93, un partid mic cu ambiţii mari şi am ajuns în PNL, un partid mare cu ambiţii mici. Uneori, chiar am impresia că partidul nostru are un caracter preponderant feminin. Căci, pe de o parte, în relaţiile cu partenerii e sfios, ezitant, indecis, inconstant, chiar casnic, iar, pe de altă parte, e măcinat în interior de intrigi, bârfe, răzbunări pasionale. Cred că a sosit momentul ca PNL să devină bărbat..." (Bucureşti, apilie, 1999)
"Din ianuarie 1990, de când sunt membru al Partidului Naţional Liberal, am afirmat cu consecvenţa ceea ce afirm şi astăzi: România are nevoie de un puternic partid liberal de dreapta, opus tuturor grupărilor de stânga, care să duca o politică fermă, nedispusă la compromis, o politică pragmatică, adaptată realităţilor României de astăzi şi contextului globalizării."

"Constatarea tuturor că PNL nu este de vânzare nu a făcut decât să crească credibilitatea partidului nostru. Aceste negocieri au demonstrat ceea ce era de demonstrat. În timp ce PNL a ajuns la maturitate, celelalte partide nu sunt pregătite să înţeleagă nevoia unei reaşezări şi stabilităţi a scenei politice româneşti. Aceste atitudini ale posibililor parteneri nu au făcut decât să limiteze opţiunile Congresului PNL la una singură, opţiunea pe care o susţinem astăzi, de a participa pe listele noastre şi de a ne afirma propria identitate.(...)
PNL trebuie să devină promotorul capitalismului concurenţial şi al modernizării României.(...)
Asistăm astăzi, la acest Congres, la o triplă victorie. În primul rând la o victorie a liberalismului în interiorul PNL, din moment ce o opinie minoritară la un moment dat, participarea pe liste proprii, nu a fost înăbuşită de o majoritate care dorea alianţa cu ApR, ci s-a ţinut cont de ea, pentru ca, în final, să o accepte cu toţii în consens. Această afirmaţie este credibilă, sper, din moment ce este făcută de o persoană care a făcut parte din această minoritate, a susţinut listele proprii de la început şi a respins ideea alianţelor, uneori chiar cu vehemenţă. A doua victorie este a raţiunii, fiindcă raţiunea ne spune că un liberal nu poate fi nici ţărănist, nici aperist, decât conjunctural şi cu dureri de stomac. A trecut vremea soluţiilor conjuncturale. Dacă, în ultimele luni, PNL a fost perceput ca o variabilă a ecuaţiei politice româneşti, după acest Congres el trebuie să devină o constantă.
El trebuie să devină promotorul capitalismului concurenţial şi, implicit, al modernizării României. Din această asumare trebuie să decurgă identitatea distinctă a PNL şi strategia electorală necesară pentru a-i consolida poziţia pe scena politică. PNL are resursele interne pentru a participa pe liste proprii şi a obţine la alegeri un rezultat care să-i permită să influenţeze, în suficient de mare măsură, parcursul politic al României în viitor. Programul nostru de dezvoltare accelarată poate fi sursa mesajelor electorale eficiente către o populaţie care a evoluat din punct de vedere al educaţiei politice şi al capacităţii de a respinge demagogia populistă. Şi, în sfârşit, a treia victorie, Victoria moralităţii. Fiindcă este moral să afirmi cu voce tare ceea ce eşti, este moral să fii consecvent în afirmarea crezului propriu, este moral să gândeşti pe termen lung, este moral să-ţi afirmi propria identitate. Este moral să ai curajul să spui că eşti altfel decât alţii, chiar dacă aceşti alţii sunt, deocamdată, mai mulţi. Dacă acum o lună am încheiat intervenţia mea cu cuvintele: fiţi liberali, am să închei astăzi astfel: rămâneţi liberali." (Congres Extraordinar PNL, augist 2000)

Nota mea: Congresul avea loc după alegerile locale şi înaintea alegerilor generale. La locale, ApR obţinuse aproximativ 20%, iar PNL în jur de 6% (4% în Bucureşti). La acest cogres s-a decis participarea PNL pe liste proprii şi nu într-o alianţă cu ApR. La alegerile următoare ApR a ratat intrarea în Parlament, obţinând sub 2%, iar PNL, proaspăt ieşit din CDR a intrat în Palrament cu peste 7%, candidatul său la Preşedinţie obţinând peste 10%.

Şi, în final, mesajul de anunţare a candidaturii la conducerea PNL (pe fondul pactului semnat de Valeriu Stoica cu PSD, pentru susţinerea în Parlament a guvernului Năstase) cu mai puţin de o săptămână înaintea dispariţiei sale:

"(...) există riscul ca în interiorul partidului să se instaleze o stare de resemnare, ceea ce ar însemna continuarea conduitei oscilante şi ambigue avute până în prezent. În aceste condiţii, m-am decis să candidez la preşedinţia Partidului Naţional Liberal. Nu fac parte din nicio aşa-zisă grupare dizidentă din acest partid, decizia candidaturii îmi aparţine şi doresc să mă fac doar exponentul stării de spirit amintite mai sus, încercând să polarizez toate energiile pentru a reuşi împreună modernizarea partidului. Din ianuarie 1990, de când sunt membru al Partidului Naţional Liberal, am afirmat cu consecvenţă ceea ce afirm şi astăzi: România are nevoie de un puternic partid liberal de dreapta, opus tuturor grupărilor de stânga, care să ducă o politică fermă, nedispusă la compromis, o politică pragmatică, adaptată realităţilor României de astăzi şi contextului globalizării. O astfel de politică poate fi promovată doar dacă Partidul Naţional Liberal îşi modernizează modul de structurare."

5 comentarii:

Lilick spunea...

Of, prin cate a mai trecut si partidul asta. Si mai trece inca. Ce mult mi-ar fi placut ca tot ce isi dorea Horia Rusu sa se indeplineasca mai usor. Dar pentru asta aveam si avem nevoie de un procent mai mare si de un popor ceva mai educat. Cati romani au auzit de Horia Rusu? Cred ca nici 1%. Sigur, de fapt... din pacate.

ADRIAN spunea...

Nu's de ce am fost intotdeauna pe laturile astea marginale: PNL _ AT, PL'93, UFD ... cam de fiecare data am simtit ce spunea regretatul Horia Rusu : simpatizez un partid mic cu ambitii mari si ajung sa votez un partid mare cu ambitii marunte ... foarte frumos spunea! e nevoie de oameni mai hotarati in PNL, pe acest model al lui Horia Rusu. Trebuia sa fi facut un schimb de masina cu Valeriu Stoica!

Antoneta Benu spunea...

De Horia Rusu ma leaga aceste vorbe: "Este moral sa afirmi cu voce tare ceea ce esti, este moral sa fii consecvent in afirmarea crezului propriu, este moral sa gandesti pe termen lung, este moral sa-ti afirmi propria ta identitate. Este moral sa ai curajul sa spui ca esti altfel decat altii, chiar daca acesti altii sunt deocamdata mai multi."
Nu am avut onoarea sa il cunosc personal, dar cineva care crede cele citate anterior are bucuria de a fi cunoscut de toti cei care ar fi vrut sa il cunoasca indiferent daca este sau nu printre noi, el ramane viu prin scrierile sale. Probabil ca azi PNL ar fi fost mai bogat cu Horia Rusu, dar este bogat si daca este consecvent cu Horia Rusu si altii de mai inantea lui! Omagiu pentru Horia Rusu, sa se odihneasca in pace si lumina!

Liviu Jicman spunea...

@ Lilick

Asta ar fi si misiunea noastra, a liberalililor, sa stim sa ne promovam valorile, reperele autentice.

costi spunea...

"România are nevoie de un puternic partid liberal de dreapta, opus tuturor grupărilor de stânga," - sa-i spuna cineva si lui Crin Antonescu!

Costi