vineri, 14 ianuarie 2011

Profil de liberal... sărbătorit

Este un important om politic, între 28 decembrie 2004 și 22 decembrie 2008 a fost prim-ministru al României și o scurtă perioadă Ministrul Afacerilor Externe, ca ad interim.

A fost președintele Partidului Național Liberal și vice-președinte al Partidului European al Liberalilor Democrați. În ambele funcţii au fost deţinute de două ori consecutiv.

S-a născut la data de 14 ianuarie 1952, în București.

După finalizarea studiilor la Liceul "Sf. Sava" din București, a absolvit Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Institutului de Construcții din București - actuala Universitate Tehnică de Construcții (1976), urmând ulterior și un masterat în matematică și informatică la Universitatea București (1981). După absolvirea facultății, a lucrat ca inginer la Consiliul Național al Apelor, Filiala Argeș (1976-1977), inginer la Trustul de Construcții Industriale București (1977-1979) și ca asistent universitar la Facultatea de Hidrotehnică din București (1980-1991).

În anul 1990 a fondat primul post de radio privat din România, Radio Contact, al cărui director general a fost în perioada 1992-1996. Este membru fondator și președinte (1994-1997 și 2001-2003) al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), apoi președinte de onoare (din 2003). De asemenea, este membru fondator al Clubului Român de Presă.

În anul 1990, a fondat Partidului Național Liberal, alături de alţi liberali de frunte, îndeplinind apoi funcția de secretar executiv (1990-1992). În prima legislatură după Revoluția din decembrie 1989, a fost deputat de Arad pe listele PNL (1990-1992), îndeplinind în această calitate funcția de membru în Comisia economică și în Comisia pentru învățământ, știință, tineret, sport a Camerei Deputaților.

Pentru o scurtă perioadă este lider al PNL-Aripa Tânără, candidând la Primăria Capitalei sub sigla formațiunii "Noul Partid Liberal". În anul 1993 revine în cadrul PNL, îndeplinind funcția de vicepreședinte al PNL (1993-2004). Ca urmare a câștigării alegerilor parlamentare din octombrie 1996 de către Convenția Democrată Română (din care făcea parte și PNL), este ales ca deputat de București pentru legislatura 1996-2000, fiind în această calitate membru în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare.

În perioada 12 decembrie 1996 - 5 decembrie 1997, îndeplinește funcția de ministru de stat, ministrul industriei și comerțului în Guvernul Victor Ciorbea. La următoarele alegeri, din noiembrie 2000, este ales ca deputat de București pe listele PNL. În legislatura 2000-2004, îndeplinește funcțiile de vicepreședinte al grupului parlamentar al Partidului Național Liberal (decembrie 2000 - februarie 2004) și de vicepreședinte al Comisie pentru Buget, Finanțe și Asigurări în Camera Deputaților.

În 2003, devine vicepreședinte al Partidului European Liberal Democrat. După alegerile parlamentare din noiembrie 2004, este reales ca deputat de București pe listele PNL.

La 2 octombrie 2004, după retragerea lui Theodor Stolojan din funcția de președinte al PNL și candidat al Alianței DA la alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2004, devine preşedinte interimar al PNL, copreşedinte al Alianței DA (alături de Traian Băsescu) şi candidat propus pentru funcţia de prim-ministru al României într-un eventual guvern format de Alianța D.A..
După câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Traian Băsescu, acesta din urmă l-a desemnat ca prim-ministru pentru a forma un guvern şi pentru a obţine o majoritatea în parlament. La data de 28 decembrie 2004, guvernul propus de el a fost votat de Parlament şi fost învestit, devenind noul prim-ministru al României. În februarie 2005, este ales ca preşedinte al Partidului Național Liberal.

Printre realizările personale, amintim:
- restructurarea sectorului petrolier din România și înființarea Companiei Naționale a Petrolului PETROM
- restructurarea sectorului minier din România
- restructurarea Companiei Naționale Electrica
- realizarea proiectelor de restructurare a industriei oțelului și producției de automobile
- liberalizarea comerțului extern, prin eliminarea barierelor non-tarifare

Are cele mai bune realizari economice ale Romaniei post-decembriste:

- Creşterea economică cea mai mare de dupa anul 1989

- cea mai mare din Uniunea Europeană la acea perioadă (6-7%);

- Introducerea cotei unice de impozitare de 16% (succes salutat de însuşi presedintele american, George Bush);

- Dinamizarea pieţei investiţiilor străine şi a producţiei naţionale;

- Creşterea semnificativă a numărului întreprinderilor mici şi mijlocii;

- Reglementarea situaţiei platoului continental în favoarea Romaniei;

- Organizarea Summitului NATO la Bucureşti;

- Creşterea nivelului PIB fără precedent. Pentru aceste măsuri, precum şi pentru creşterea încrederii de viată a populaţiei, Guvernul său rămâne cel mai de succes guvern post-decembrist din România.

Iar astăzi este aniversatul zilei:

La mulţi ani, domnule Călin Popescu-Tăriceanu!

5 comentarii:

atreides spunea...

La multi ani!

Costi spunea...

La multi ani, d-le presedinte !
Si... MULTUMESC DIN SUFLET pentru cum am trait in perioada in care ati fost prim ministru al Romaniei!

Cornel Pieptea spunea...

Functia de deputat mi a oferit posibilitatea de a-l cunoaste in activitatea de zi cu zi pe Calin Popescu Tariceanu, fostul prim-ministru, fostul presedinte al PNL si actualul lider al grupului parlamentar liberal din Camera Deputatilor. Ma bucur ca am descoperit o persoana cu totul speciala, educata si competenta, pregatita parca pentru alte vremuri sau alte zari.
LA mult ani!

Deceneu spunea...

La multi ani!

Ca o observatie. Au fost insirate functile ocupate, care sigur ca reflecta valoarea, dar un portret al omului politic trebuia sa scoata in evidenta tinuta, "fata de european" :) pe care nu o are nici basescu si nici ceilalti lideri politici.

Eu as fi subliniat ca discursul intotdeauna vizeaza masuri necesare pentru democratie si pentru economie, si ca nu se coboara la dispute personale sau la jigniri la adresa adversarilor.

Liviu Jicman spunea...

@Deceneu
Corect.
Doar ca nu am facut, cu aceasta ocazie cel putin, un portret. Doar am adunat informatii publice si neutre disponibile pe net, care cred ca spun foarte multe fara eventuala admiratie subiectiva a mea.