luni, 10 ianuarie 2011

PNL alături de PC, părerea mea

Zilele trecute vă ceream argumente pro sau contra anunţatei Alianţe dintre PNL şi PC.
Mulţumesc celor care au exprimat opinii. E cazul să-mi spun şi eu părerea asupra acestui subiect. Astăzi liderii centrali ai PNL vor lua o decizie importantă pentru traiectoria partidului. Cred că e bine ca opinia mea ca membru PNL să fie cunoscută, măcar şi pentru faptul că rămâne scris şi pot fi tras la răspundere pentru asta peste unul, doi, trei sau peste 10 ani. Politica se face pe termen lung, iar într-o democraţie fiecare politician răspunde de deciziile sale.
A! Să nu uit, încă o precizare:
Mă întristează degradarea şi radicalizarea mediului politic, dar şi jurnalistic, în care nu mai avem nuanţe, nu mai avem analize, avem doar alb şi negru, doar pro şi contra, în funcţie de tabăra în care jucăm. Mă întristează că pe orice subiect ţinem să ne exprimăm fie vehement împotrivă, fie să-l aplaudăm orbeşte, după cum dictează mesajul pe sms. Cred că e nevoie de analize, argumente şi contraargumente, aşa că voi încerca măcar eu să respect această regulă autoimpusă:


Deci, PNL, în alianţă cu PC.


Avantaje:
- Semnal de unificare a unui pol de dreapta
- O mână de ajutor pentru clarificarea doctrinară a PC
- Câţiva politicieni noi (nu neapărat tineri) din PC compatibili cu viziunea de dreapta (ex. Maria Grapini)
- Preluarea iniţiativei în opoziţie
- Susţinere media


Dezavantaje:
- Asocierea cu personaje controversate (ex. Voiculescu, Rodica Stănoiu)
- Scăderea ponderii reprezentanţilor PNL în viitorul Parlament, prin alocarea către PC a unui număr de locuri peste posibilităţile lui electorale


Oportunităţi:
- Lidershipul opoziţiei, identificarea noi alianţe PNL-PC ca alternativă directă şi principal adversar al PDL
- Capitalizarea nemulţumiţilor PDL spre o altă formaţiune de centru dreapta


Ameninţări:
- Compromiterea unor teme tradiţionale pentru PNL, dacă nu se clarifică opiniile divergente faţă de PC. În primul rând, problema proprietăţii şi a caselor naţionalizate, impozitare diferenţiată
- Confuzarea totală a electoratului, dacă după constiturea unei alianţe de dreapta, va urma pasul către cel mai mare partid de stânga, PSD. În acest caz, oricum cel anterior devine inutil
- Slăbirea puterii organismelor staturare din PNL prin mecanismul alianţei

Închei aici această scurtă analiză SWOT, deşi am mai fi putut găsi elemente. Problema majoră în percepţia mea însă stă în motivarea pe care am auzit-o faţă de această mutare, nu faţă de mutarea în sine.Anume faptul că ar prefigura o alianţă extinsă cu PSD.
Mai întâi că nu văd logica: După o alianţă politică cu PC, o alianţă electorală (adică formulă mai extinsă) cu PSD nu poate aduce decât experienţa PSD+PUR din 2004: PSD în alianţă electorală nu a putut desemna premier având singur un parlamentar mai puţin decât PNL-PD alcătuită ca alianţă politică.

Şi, cel mai grav, o astfel de mega-alianţă oferă un culoar mult peste 12% pentru PDL (căci 1+1 fac mai puţin de 2 în cazul unei alianţe).

Concluziile le vor trage colegii noştri din Delegaţia Permanentă a PNL, sper cele mai înţelepte.

5 comentarii:

atreides spunea...

''Mă întristează degradarea şi radicalizarea mediului politic, dar şi jurnalistic, în care nu mai avem nuanţe, nu mai avem analize, avem doar alb şi negru, doar pro şi contra, în funcţie de tabăra în care jucăm'' Hm, si pe mine ma intristeaza, dar astea sunt conditiile in care trebuie sa jucam acest meci. Adversarul stim ca nu tine cont de niciun fel de nuante, daca noi nuantam la nesfarsit nu facem decat sa dam un semn de slabiciune. Sigur ca exista lucruri peste care nu am putea trece niciodata (de exemplu o alianta cu basescu), dar alianta cu PC nu este dintre acelea. Parerea mea :)

Micawber spunea...

@ atreides

De acord. Mizeria e asa de mare, ca nu-i vreme de mari fineturi. Poate mi-ar fi placut si mie ca PNL sa incheie o alianta cu un partid mai asa si mai pe dincolo, dar astia-s oamenii, astea-s timpurile. Alternativa e sa stai, sa nu faci nimic si sa vezi cum te destructureaza PD (ca doar a incercat nu demult sa te desfiinteze) sau - D-ne fereste - sa faci iar alianta cu acesta :)

ADRIAN spunea...

raman la parerea de outsider ca un protocol clar pentru actuala legislatura ar fi fost suficient. promiterea de locuri eligibile in viitoarele alegeri, in dauna PNL este grestit. Trebuia eventual facut un alt protocol, daca mai era cazul, dupa alegeri.

Ryana spunea...

Cu ce ne ajuta pe noi,oamenii de rand , aranjamentele (aliantele) acestor indivizi ?
Conteaza cine guverneaza ? Nu.
Pana acum , toti s-au tavalit pe fotoliile puterii si...ce au facut in afara ca au furat toti si nu este nimeni vinovat de distrugere avutului national, de degradarea si saracirea populatiei.
Unde sunt intreprinderile tarii, unde sunt padurile tarii, unde sunt minereurile tarii,unde sunt statiunile tarii,unde sunt cooperativele (pardon fermele) tarii, unde este energia tarii,unde este viitorul nostru , unde este viitorul acestei tari ? Unde ?
Im mainile acestor indivizi lipsiti de scrupule si corupti pana in maduva oaselor care au distrus tara si voi, va mai intrebati cine cu cine se aliaza ?
In loc sa fie judecati toti acei care au condus pana acum pentru "genocidul" economic pe care l-au facut, ei gandesc cum sa se mai alieze ca sa poata prosti poporul.
Sa le fie rusine tuturor.

Imi cer scuze fata de proprietarul acestui blog, ca m-am bagat aici cu acest comentariu, dar am nimerit din intamplare si ma doare sufletul pentru tara si pentru poporul meu.
Tuturor va doresc un an minunat si daca s-ar putea fara acesti mizerabili.As vrea o conducere care sa fie trup si suflet pentru aceasta tara minunata si pentru acest popor.

costi spunea...

Sa nu fim tristi, Liviu. Astazi am aflat printr-o stralucita comparatie ca unii dintre noi sunt tigri, altii sunt lei iar cei de genul neutru din regnul politic sunt sconsi. Astazi esti alb, maine esti negru, dimineata esti pro si seara esti contra, de dreapta sau de stanga..ce mai conteaza. PNL-ul a fost candva un partid cu o democratie interna reala, acum ce mai suntem..unii sunt doar privitori iar altii dovedesc in fiecare zi ca sunt aplaudacii geniului politic antonescian. Dezbaterea privind alianta dintre PNL si PC pana la urma nu are niciun rost, atat timp cat cei mai multi dintre membrii PNL nu mai au curajul sa vorbeasca liber in cadrul partidului. Noroc ca Ludovic Orban, Calin Popescu Tariceanu, Varujan Vosganian si Adriana Saftoiu au curajul sa spuna ceea ce gandim cu toti.
Costi