vineri, 28 ianuarie 2011

Democraţia locală în Bucureşti

CCSB a efectuat, la solicitarea ProDemocraţia, un sondaj de opinie în rândul Bucureştenilor, intitulat "Democraţia locală în Bucureşti". Sondajul, în varianta integrală, îl găsiţi aici.
Sunt câteva aspecte pe care le-am remarcat la care vreau să mă refer.
O chestiune care ne priveşte pe noi, locuitorii din sectorul 6, şi care pentru mine este o confirmare tristă, o reflectare a situaţiei de fapt din sector:
Cetăţenii din Sectorul 6 sunt cei mai nemulţumiţi dintre bucureşteni de prestaţia primarului lor de sector, după cum rezultă din graficul anterior. Doar 44% au declarat că ar fi mulţumiţi sau foarte mulţumiţi, faţă de 69% media pe Bucureşti.
Dacă ne uităm doar la categoria "forte mulţumiţi", şi aici suntem pe ultimul loc, cu doar 5% dintre repondenţi. Cu alte cuvinte, domnul Poteraş a fost depăşit până şi de Vanghelie (13%)
la acest capitol, şi nu oricum, ci de aproape trei ori (ca să nu ne referim la media pe Bucureşti care e de 5 ori mai mare).

În altă ordine de idei, observăm că la întrebarea "Care instituţie vă rezolvă mai bine problemele din cartier", doar 14% au răspuns primăria generală, 67% alegând primăriile de sector, pe care puterea centrală ar vrea să le desfiinţeze (sau diminueze). Pe lângă opoziţia evidentă a bucureştenilor faţă de această măsură, eu aş concluziona şi că "eficienţa" primarului Oprescu este destul de scăzută, iar mult lăudata sa popularitate între bucureşteni este cam subţire (Teoria mea este că Sorin Oprescu stă bine în sondaje în absenţa unei/unor alternative concrete cu nume şi prenume, în condiţiile în care niciun partid nu a nominalizat un candidat concret, iar singurul nume vehiculat pe surse a fost Elena Udrea, personaj controversat din partea unui PDL prăbuşit în sondaje. Dar despre asta vom mai vorbi, timpul ne va demonstra).

În fine, ultima remarcă o fac legat de interesul bucureştenilor de a fi implicaţi în deciziile de interes local. 72% consideră că e mai bine ca cetăţenii să participe la luarea deciziilor şi doar 22% cred că cei din administraţia locală şi din Primărie ştiu mai bine cum merg lucrurile. Cred că este vestea bună a acestui sondaj, anume interesul şi dorinţa cetăţenilor de a participa la luarea deciziilor, deschiderea spre o democraţie participativă. Rămâne în sarcina decidenţilor politici să ţină cont de această dorinţă, altfel nu vom beneficia în viaţa de zi cu zi de potenţialul de implicare cetăţenească. Un semnal bun l-au dat colegii mei din PNL Bucureşti care au lansat iniţiativa unui referendum local. Este un prim pas către o comunicare reală cu bucureştenii. Aceştia sunt pregătiţi de acest pas înainte, rămâne să vedem dacă şi politicienii sunt gata să-l facă.

3 comentarii:

ADRIAN spunea...

"democratia locala in Bucuresti" :)) ar trebui intai lamurit acest concept abstract dupa cum rezulta din acelasi sondaj care arata ca vreo 87% din oameni nu se simt consultati in vreun fel. Pe de alta parte sondajul arata multe aberatii cetatenesti: ca oamenii ar vrea sa se implice dar n-ar veni la vot, ca sunt mandri de oras dar ar pleca si alte asemenea. de exemplu mi s-a parut paradoxal ca cei mai mandri de Bucuresti sunt aia din Sectorul 4 un sector fundamental de blocuri, cu spatiu public cvasi-inexistent sau mizer. de ce dracu or fi aia mandri nu stiu ... asadar sondajul mi se pare ca arata un oarece haos mental colectiv in ce priveste administratia publica locala si ideea de oras. asta e senzatia mea, poate ma insel.

ADRIAN spunea...

Iar procentajul de apreciere a Poterasului de 44 % mi se pare ingrozitor de mare !!! Credeam ca ies cu minus !!!
Ramane in continuare in sarcina PNL Bucuresti si a filialei sector 6 sa-si ceara scuze intr-un fel oarecare pentru promovarea acestui om in functia in care se afla! Cred ca ar fi un bun castigat deplangerea acestei erori si explicarea ei inainte de a trece la combaterea efectiva a acestui daunator.

Liviu Jicman spunea...

Va dau dreptate.
Nu pot sa am un punct de vedere acoperitor in privinta asta, la acea vreme nefacand parte din conducerea filialei, prin urmare nu detin toate informatiile care au condus la aceasta decizie. Dar ca membru PNL si privitor al fenomenului pe atunci, cred ca o slabiciune a acestei nominalizari a fost si faptul ca domnul Poteras era un nou-venit in organizatie, si implict cam necunoscut, existand alternative mai bune macar prin prisma fidelitatii fata de liberalim.