joi, 6 ianuarie 2011

Alianţa dintre PNL şi PC. Pro sau contra?

Săptămâna politică a debutat cu anunţul posibilei alianţe dintre PNL şi PC.

Argumentele în favoarea acestei decizii politice au fost expuse de preşedintele PNL Crin Antonescu. Iată câteva citate relevante din conferinţa de presă de după şedinţa BPC al PNL:
"Cum spuneam şi la sfârşitul anului trecut, Partidul Naţional Liberal este decis să acţioneze, pe cât îi stă în putinţă, pentru ca actuala opoziţie să-şi asume responsabilitatea de a se tranforma în putere. România are nevoie de o adevărată revoluţie, pe cale democratică, pe cale parlamentară, şi are nevoie să schimbe cât mai repede preşedintele, guvernul şi majoritatea parlamentară.
Începem anul printr-un act politic important, printr-un pas către construirea unei alternative de putere, în sensul celor pe care le-am evocat mai înainte, şi, astăzi, Biroul Politic Central al Partdului Naţional Liberal a votat în unanimitate, un vot consultativ pentru că nu are putere de decizie deocamdată, constituirea Alianţei de Centru-Dreapta, aşa se va numi ea, o alianţă între Partidul Naţional Liberal şi Partidul Conservator(...)
Este o alianţă care se constituie, înainte de toate, pe baze programatice şi doctrinare. Sigur că prima întrebare care, probabil, vine oricărui analist sau observator al scenei politice în minte este de ce Partidul Conservator, care făcea parte dintr-o alianţă cu PSD-ul de ani buni, vine astăzi într-o alianţă cu Partidul Naţional Liberal. Răspunsul este unul de natură doctrinară, unul de compatibilitate doctrinară, de compatibilitate ideologică şi de aceea această alianţă PNL – PC va purta numele Alianţa de Centru-Dreapta.
Al doilea lucru pe care vreau să-l precizez foarte, foarte limpede este că e un pas către o construcţie mai largă, atât în viziunea noastră, cât şi în cea a Partidului Conservator. Nu este nicidecum un gest de ostilitate faţă de Partidul Social Democrat, dimpotrivă, Partidul Social Democrat este vizat de această alianţă care se va constitui, de noi, de Partidul Conservator ca potenţial principal partener în construirea unei alianţe mai largi, unei alianţe majore, unei construcţii politice majore, care să încerce, aşa cum spuneam, schimbarea radicală a raportului de forţe şi a puterii din România. (...)"

Un punct de vedere relevant, din perspectiva liberalilor care nu consideră oportun pasul de constituire a acestei alianţe, a fost exprimat de senatorul liberal Raymond Luca, într-o scrisoare din care citez de asemenea paragrafele relevante:
"(...)Am înţeles că principalul argument pentru realizarea acestei alianţe îl constituie compatibilitatea doctrinară dintre PNL şi PC, ambele partide fiind în opinia dvs de centru-dreapta. Vă mărturisesc că am facut mari eforturi ca să-mi aduc aminte de vreo iniţiativă PC care să susţină o astfel de compatibilitate. Cu toate eforturile mele, n-am reuşit să-mi amintesc decât de iniţiativa dlui senator Voiculescu de la începutul anului 2009, legată de casele naţionalizate, şi care era profund împotriva pricipiilor liberale. Altceva? Doar declaraţii populiste, stângiste ale aceluiaşi senator, sau ale unor alţi reprezentanţi de marca din PC, precum distinsa d-na Mincă.

Aţi declarat că vă preocupă prezentul şi mai puţin trecutul. De acord cu dvs dacă este să vorbim despre somnul Brătienilor. Totuşi, trecutul nu foarte îndepărtat, mai ales când este vorba despre persoane care au avut un anume rol în fostul regim comunist ar trebui să vă preocupe. Măcar şi pentru că o asociere cu persoane compromise nu văd cum ar ajuta electoral PNL. Ce mai urmează în continuare? Să ne facem fraţi de cruce cu dl. Ion Iliescu? Cu alte cuvinte, să uităm.

Apoi, nu înţeleg de unde graba de a ne alia cu PC, sau cu oricine altcineva. Ce rezolvă acest lucru? O atitudine mai binevoitoare a moderatorilor de la Antena 3 faţă de dvs / PNL la schimb cu locuri eligibile pentru conservatori la viitoarele alegeri? Oricum o atitudine binevoitoare o aveaţi / aveam şi oricum nu (prea) contează, aşa cum s-a vazut în ultimele exerciţii electorale.

Este adevărat că milioane de români doresc schimbarea neîntârziată a guvernului Boc şi a lui Băsescu, o arată sondajele, dar nu înţeleg de ce ar fi necesar ca această schimbare să fie condiţionată de existenţa unei alianţe înscrisă la tribunal între partidele din opoziţie. Pentru că aşa doreşte dl. Voiculescu? Credeţi că UDMR ar fi mai convinsă să marşeze la acest demers, aşa cum speraţi, de existenţa unei alianţe între PNL şi PC? Atitudinea făţis şi greţos-naţionalistă a PC şi uneori a PSD constituie handicapuri şi în niciun caz nu ajută. Un PNL ascuns în spatele unei alianţe cu neprieteni ai UDMR nu cred că devine un partener interesant pentru UDMR.

În concluzie, domnule preşedinte, vă spun sincer că eu nu văd de ce PNL trebuie să intre intr-o astfel de alianţă şi vă declar că eu nu voi fi un susţinător al acestei actiuni. (...)"


Oricum, este o decizie importantă cea pe care PNL o va lua lunea viitoare, un punct de reper pentru traiaectoria partidului pe termen mediu. Aşa că pentru a pune în balanţă argumentele pro şi contra, vă întreb: Dumneavoastră ce părere aveţi, este sau nu alianţa dintre PNL şi PC binevenită?

8 comentarii:

Lilick spunea...

La una dintre motiuni, una cu... sanse... UDMR a reprosat opozitiei ca nu propune un proiect serios la care sa adere. Iata proiect...

ADRIAN spunea...

@lilick: dupa cum am comentat si la tine, eu nu pot sa nu ma gandesc ca dna Rodica Stanoiu e membru PC ...
Nu cred ca o alianta care sa aiba ca efect candidaturi comune este in regula cu aceasta formatiune "de dreapta". Nici nu mai conteaza de fapt centru sau dreapta ca oricum nu mai defineste nimeni ce inseamna asta realmente in comportamentul politic de zi cu zi. Daca efectul este ca va disparea, care in istorie, care prin vreo puscarie, intreg esafodajul portocaliu atunci poate ca merita. Altfel nu.
Dar chiar conteaza ce credem noi?

Liviu Jicman spunea...

@ Lilick
Am mai auzit acest argument, corect de altfel, dar nu vad legatura, si s-ar putea sa-mi scape mie un aspect. Actiunea aceasta, cu constituirea unei aliante politice, eu o vad ca un demers - bun sau rau - pentru 2012. Pentru acum, nu vad cu ce schimba ecuatia... astept feedback!
@ Adrian
Pai nu ar trebui sa conteze?

Anonim spunea...

Dragilor,

Aritmetic aceasta alianta nu are niciun sens, tot atitia suntem, ori in alianta, ori separat. Ce va fi in 2012? Parerea mea este ca vom fi mai putini daca suntem intr-o astfel de alianta toxica.
La alegerile prezindentiale din 2009 a fost estimat un numar de cca. 400,000 alegatori ai lui Crin din turul I care nu s-au mai prezentat la vot in turul II numai din cauza sustinerii neconditionate a lui Geoana (Nu ami zic citi au lipsit la vot datorita gafelor din ultima saptamina de campanie). Ce vreau sa spun cu asta? PNL are un electorat care nu admite compromisuri, ami ales compromisuri inutile. Ce aduce ca "zestre" PC? Plusul (disctabil si asta), adica Antena 3 este ingropat de toxicitatea unui Voiculescu, Stanoiu, etc. Si atunci?
Raymond Luca

Aura Matei spunea...

Liviu, cred ca argumentul doctrinar nu sta in picioare oricum ai da-o. Nu numai ca PNL nu mai are lideri cu discurs credibil in ceea ce priveste politici publice liberale, dar PC nu poate fi acuzat de conservatorism nici cum.
Apoi, in ce masura este acest fapt consecvent cu decizia de a exclude membrii de partid care au colaborat cu Securitatea?
Apoi, mi se pare amuzant ca PNL da locuri pe liste (mai mult sau mai putin tot liste sunt) pentru ca liderii sai sa se dea la TV, in timp ce credibilitatea lor scade odata cu cresterea expunerii. M-as avanta la testat aceasta ipoteza ;)

ADRIAN spunea...

@liviu:
sunt mai sceptic de felul meu, mai accentuat odata cu inaintarea in varsta. dam si noi din taste ...
in schimb sunt admirativ fata de baietii aia care-si dau intalnire la pompe cu maruntisul in buzunar si ii blocheaza astfel macar un pic pe snapani. satisfactie meschina dar singura efectiva deocamdata (PNL fiind in timpul asta ocupat cu aceasta chestiune fundamentala a salvarii PC din inexistenta ...)

Anonim spunea...

Partidul Conservator e mort de mai bine de 60 de ani. Acest pseudo-partid "conservator" ce traieste doar prin binevointa mogulului "cel bun" nu exista pe plan politic. Este ca si cum ai aduna ceva cu zero, tot acelasi lucru rezulta. PNL isi vinde cativa oameni astfel (cel mai probabil de la TNL) pt a face loc pe liste umanistilor, si asa incapabili de a accede singuri in Parlament, doar pentru mai mult timp pe Antene.
Inca un pas gresit...
In

Iulia Margarit spunea...

Consider ca inainte de a ne gandi la o alianta, ar trebui sa realizam o critica la adresa propriei noastre doctrine politice? In ce masura PNL mai este liberal sau national dupa atatae demersuri esuate si actiuni care ne raliaza la stanga politicii romanesti?
Sunt constienta c ain situatii ed criza, proiectele elgislative protectioniste sunt necesare, insa poate ca ar trebui sa fim mai fermi in actiunile noastre de a sustine mediul privat ;i actiunile intreprinzatoare.
Personal, consider ca aceasta alianta nu este una benefica. "Mai multi" nu inseamna intotdeauna si mai bine. Stim cu totii ca scopul oricarui partid politic este cucerirea puterii. Insa nu asa!
De ce intotdeauna PNL realizeaza spre sfarsitul campaniei ca are reale sanse de a castiga alegerile? De ce nu avem incredere in proprii nostri repreyentanti? Cred ca ar trebui sa lucram mai mult la fidelizarea propriului nostru de sustinatori, in loc sa mizam pe out-sideri. Exista un exemplu real: PNL a pirdut din sustinatori dupa alianta cu PSD. De ce credeti ca nu se va intampla la fel si acum?
In alta ordine de idei, PC nu exista decat cu numele in Romania. Nu are nimic din doctrina conservatoare. La ce ne foloseste un partid fara identitate politica?