duminică, 5 decembrie 2010

Nr. 1 Mariana Câmpeanu

Astăzi au avul loc alegeri anticipate în Colegiul 3 Hunedoara pentru Camera Deputaţilor. Prezenţa la vot a fost de peste 48%, adică 25.740 de hunedoreni au fost prezenţia la urne dintre cei 53.000 rezidenţi în colegiul respectiv.
Mai multe informaţii pe această temă, aici.
Aşteptăm rezultatele, dar eu pariez pe candidatul care s-a aflat pe poziţia 1 pe buletinul de vot - Mariana Câmpeanu, din partea PNL. Sper să rămână pe aceeaşi poziţie după numărarea voturilor. Am semnale încurajatoare că Moş Nicolae ne va aduce o veste bună şi în politică.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Hai ca daca n-a mers in Sectorul 2, mai trage o carte si incearca altundeva nu?
Ciudat uninominalu asta...

Liviu Jicman spunea...

Am mai auzit ridicata problema asta, dar eu cred ca totusi nu e o problema de legitimitate in situatia asta: la uninominalele anticipate se castiga cu majoritate.

Anonim spunea...

PNL a cistigat. Trebuie sa cistigam in ardeal si Bucuresti

Anonim spunea...

Nu invoc o problema de legitimitate normativa ci mai degraba una de legitimitate morala. Cu tot respectul pentru dansa dar e cam ciudat cum acum 2 ani era trup si suflet pentru locuitorii din colegiul 9 Bucuresti pentru ca acum reprezinte o comunitate totalmente diferita. Cu siguranta ca in 2 ani ai timp sa te pui la punct cu problemele comunitatii respective dar...unde e continuitatea, ce se intampla acum cu locuitorii din Colegiul 9? Cu toate ca memoria votantului roman e mult mai scurta decat fustele lui Udrea, oare oamenii aia nu merita un candidat care sa se "lupte" pentru ei si din opozitie si de la putere? Treaba asta nu poate sa denote decat faptul ca toata "dragostea" manifestata de candidati pentru colegiile in care candideaza este numai demagogie si minciuna (fara insa a spune ca nu exista exceptii)

Liviu Jicman spunea...

E o dicutie principiala care este interesanta, cel putin pentru mine, asa ca va propun sa o continuam.
Eu as face o diferentiere neta intre urmatoarele 2 situatii:
1. Cineva care este ales intr-o functie de un anumit electorat, dupa care il paraseste (fie pentru ca are o oportunitate mai buna, fie pentru ca nu a facut nimic si nu vrea sa dea socoteala). Aici cel mai la indemana exemplu este chiar al deputatului al carui contracandidat am fost eu, care pe langa 4 partide in care a fost, a insirat si vreo 5 organizatii diferite (S5, S2, Giurgiu... S6), fara ca la finalul vreunui mandat sa mai vina pentru un bilanz in fata celor care l-au ales.
2. Cineva care candideaza si nu este ales, categorie in care o includem si pe doamna Campeanu. Nu cred ca ramai legat de niste obligatii morale fata de un corp electoral care a decis sa aleaga pe altcineva. Personal am ales sa-mi continui activitatea in colegiul in care am candidat in 2008, dar, fara sa intru in detalii asupra motivatiilor personale, am considerat ca este doar decizia mea personala de a continua aici in conditiile in care optiunile majoritare au mers la acel moment intr-o alta directie.

Anonim spunea...

Nu e vorba neaparat de obligatii morale cat de continuitate. In fine, de ce nu a fost promovat un tanar sau o alta persoana de la organizatia locala atunci? Inteleg ca doamna Campeanu e un "nume greu" in PNL dar totusi trebuie cel putin in acest caz sa un mai pastram discutiile de fatada cum ca parlamentarul ales in colegiul X merge in Parlament si reprezinta interesele cetateniilor din colegiul X. Trebuie inteles ca votul uninominal, in forma in care este acum, are mari lacune. In prima instanta, candidatii se limiteaza sa faca in principiu numai promisiuni ce tin de administratia locala, dezinformand pe buna stiinta electoratul si oferindu-i numai solutiile pe care acesta vrea sa le auda, nu realitatea. Totodata, un parlamentar reprezinta intreaga populatie a Romaniei, si nu aproximativ 50.000 de cetateni. Nu in ultimul rand, este cam absurd ca un cetatean sa aiba o gama de optiuni foarte restranse si anume sa poata alege numai din 5-6 oameni care aparent la prima ocazie favorabila uita promisiunile si "dragostea" promisa si fug intr-un colegiu in care au sanse mai mari.
Referitor la contracandidatul dumneavoastra, nu inteleg comparatiile cu PDL (sau PSD). Daca PNL doreste sa fie o solutie viabila si diferita pentru romani, nu ar trebui sa se uite in curtea "vecinilor" ci sa functioneze dupa propriile principii.
Aparent votul uninominal a dat nastere unui traseism uninominal...
Lansez pe aceasta cale o intrebare, credeti ca votul uninominal in forma actuala este benefic? Daca da de ce si daca nu, care ar fi o solutie mai buna?
Multumesc.