luni, 20 decembrie 2010

20 decembrie 1989

La 20 decembrie 1989, Timişoara devine primul oraş liber de comunism. Se constituie Frontul Democratic Român.

"Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!" sau "Armata e cu noi" se auzea pe străzile din Timişoara în ziua de 20 decembrie 1989. Sute de timişoreni scandau în Piaţa Operei împotriva regimului comunist, împotriva lui Ceauşescu.
Ziua de 20 decembrie a început, la Timişoara, cu o încercare a autorităţilor de a-i calma şi împrăştia pe manifestanţi. Liderii comunişti vizitează întreprinderile mari pentru a linişti spiritele, dar reprezentanţii puterii sunt huiduiţi de muncitori.
În faţa sediului Comitetului Judeţean de partid, scandează: "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!", "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara".

Seara, Nicolae Ceaușescu revine în țară din Iran. El se adresează populației, prin intermediul Televiziunii, în legătură cu evenimentele de la Timișoara, declarând că acestea sunt opera unor huligani şi nu au nimic comun cu clasa muncitoare.Mii de oameni şi-au pus viaţa drept garanţie pentru primele semne ale libertăţii pe care noi toţi urma să o primim, precum în ruga din acest cântec interpretat de Cristian Paţurcă:La 21 de ani distanţă, încercăm se ne aducem aminte de ei mâine de la ora 18.00 .

Niciun comentariu: