miercuri, 17 noiembrie 2010

Ziua Internaţională a Studenţilor

Astăzi este Ziua Internţaională a Studenţilor. În seara asta voi avea bucuria să petrec eveninmentul cu colegii din Clubul Studenţesc Liberal Bucureşti care organizează o mică petrecere în această seară.
Conotaţia acestei zile este însă una de tristă amintire: Data de 17 noiembrie a fost declarată, oficial, Ziua Internaţionala a Studenţilor în anul 1941, de către Consiliul Internaţional al Studenţilor, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfăşurate la Praga. În data de 11 noiembrie 1939, Jan Opletal – un student al Universităţii de medicină – a fost omorît în timpul unei demonstraţii care omagia aniversarea independenţei Cehoslovaciei. Procesiunea funerară, la care au participat mii de studenţi, s-a transformat într-o demonstratie anti-nazistă. Măsurile luate de autorităţi au fost extreme de severe: toate universităţile din Cehoslovacia au fost închise, peste 1200 de studenţi au fost arestaţi şi trimisi în lagăre de concentrare, iar 9 studenţi şi profesori au fost executaţi pe 17 noiembrie.

Tineretul universitar reprezintă în orice societate o consţiinţă vie care poate da semnalul revigorării sau reformării sistemelor bolnave, aşa că şi pentru România cred că o prezenţă civică mai importantă a studenţilor este de aşteptat.

Niciun comentariu: