marți, 23 noiembrie 2010

Dileme false

Declaraţia lui Victor Ponta privind posibilul sprijin al PSD la viitoarele alegeri prezidenţiale pentru Crin Antonescu a născut, cum e şi firesc, reacţii, comentarii, analize şi multe speculaţii.
Ca să luăm un exemplu concret,
Dan Andronic se întreabă, foarte legitim de altfel, pe blogul său, cum va reacţiona electoratul liberal faţă de măurile socialiste propuse de o eventuală coabitare PNL - PSD. Este o dilemă doar la prima vedere, pentru că PNL nu trebuie să justifice faţă de propriul electorat o afirmaţie a liderului unui partid concurent, PSD, ca şi cum aceasta ar fi o soluţie asumată de noi. Cred că cel mai explicit a răspuns la această problemă chiar Crin Antonescu:
"Fiecare dintre noi ne dorim sa dăm şi premierul, să dăm şi preşedintele, să guvernăm, să ne impunem programele, asta este ceva normal, dar nu suntem în situaţia în care să facem asemenea înţelegeri în momentul de faţă. 2014 e o ţintă foarte îndepărtată. Nu mă interesează 2014".

Trecând la o discuţie mai largă, personal n-am simţit nici entuziasm, nici vreun sentiment de superioritate auzind propunerea lui Victor Ponta, dimpotrivă: Nu cred că există vreo ofertă suficient de tentantă care să merite oferirea guvernării unui premier PSD.
Nu cred că guvernarea PSD-Năstase cu corupţia, abuzurile şi reflexele sale autoritariste poate fi uşor uitată. N-avem timp să vorbim acum despre toate, dar hai să rememorăm doar un episod, grăitor pentru reportarea acelei guvernări faţă de presă:
În ianuarie 2002, supărat că presa l-a acuzat pentru comportamentul său în cazul Armagedon 2, premierul a spus că “ziariştii se întorc tot timpul spre lucrurile rele şi procedează cum se scarpină maimuţa!”

Dacă citim articolul Sorinei Matei de pe blogul domniei sale, ne dăm seama, chiar din spusele lui Adrian Năstase, că orice discuţie despre schimbarea de optică a PSD este inutilă:

"Adrian Năstase: (...)Am creat o presiune care ştiu acum că nu era convenabilă pentru ca şi aceste ştiri pozitive să apară...
Mihai Gâdea: O regretaţi?
Adrian Năstase: Nu foarte tare......Dar am greşit din punctul de vedere al relaţiei personale cu ziariştii. Ca strategie cred că era un lucru necesar atunci, nu mai ştiu acum. Cred că şi acum ar fi necesar."

Într-o Românie condusă (nu guvernată) astfel nu mi-ar place să trăiesc, aşa cum nu-mi place să trăiesc nici într-o Românie falită ca cea de azi. Până la urmă, principalul element comun al guvernărilor PSD şi PDL este umilinţa la care a fost supus cetăţeanul...

Niciun comentariu: