vineri, 19 noiembrie 2010

Cu mascaţii peste internauţi

"În 16 ianuarie 2002 a fost publicat pe internet raportul Armaghedon II care cuprindea dezvăluiri referitoare la averea lui Adrian Năstase şi la afacerile în care acesta era implicat. (În paranteză fie spus, în raportul Armaghedon era vorba chiar despre fapte pentru care acum Adrian Năstase este cercetat penal).
În urma publicării raportului, parchetul şi poliţia au declanşat, la comanda lui Adrian Năstase, o anchetă stalinistă, cu arestări de pe stradă, percheziţii, reţineri, interogatorii, confiscări de documente, intimidări. (...)
Ancheta în cazul Armaghedon II a fost făcută la comanda politică a premierului de la acea vreme, Adrian Năstase. În anul 2002, societatea civilă, presa, clasa politică, cu excepţia reprezentanţilor Partidului Social Democrat, au denunţat ancheta din acest caz ca fiind una abuzivă de la un capăt la celălalt."

Despre asta a fost vorba, pe scurt, redat chiar în cuvintele victimei de atunci - Mugur Ciuvică, în scandalul din vremea guvernării Năstase. Atunci opinia critică sau, mai grav, dezvăluirea unor informaţii compromiţătoare devenea un delict sancţionat prompt de autorităţi sau, mai bine zis, de putere.
Astăzi, sub guvernarea Băsescu-Boc, am aflat că un elev de liceu este ridicat de mascaţi pentru că s-a exprimat ireverenţios faţă de cei doi conducători. Adevărat este că a spart un site, dar sunt convins că fapta asta nu necesita chiar intervenţia mascaţilor. Apropo de asta, mă întreb dacă cineva din inspectoratul şcolar pe linie ierarhică, de la administrator de site la şefi mai mari a fost sancţionat pentru că nu a asigurat nivelul suficient de siguranţă portalului respectiv. Cred că nu. Însă problema nu a fost siguranţa informaţiei, ci mesajul copilului priceput într-ale informaticii.
Oare dacă în loc strigăturii de stadion, elevul respectiv ar fi publicat un document în care să dezvăluie fapte de corupţie, cam cum s-a întâmplat cu Armaghedonul lui Năstase, ce s-ar fi întâmplat, cum reacţionau autorităţile.
Este un precedent periculos care ar trebui să ne dea un semnal de alarmă cu privire la respectul de care se bucură libertatea de exprimare în România. Sper ca, după întâmplarea asta, cei care încă mai luau în calcul să susţină o lege de reglementare a internetului, să renunţe definitiv la această idee. Este uşor să ne imaginăm câte abuzuri poate naşte o asemenea reglementare.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Obuzierul (Alin B)
Cuvantul "precedent" este cheia...
Precedent periculos
Inca un stegulet pe PROIECTUL autostrazii ce duce la dictatura.