joi, 18 noiembrie 2010

Comunismul nu înseamnă istorie

Marius Oprea, directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, a susţinut ieri o conferinţă interesantă la Facultatea de Istorie, la care am avut ocazia să fiu prezent. Titlul a fost unul provocator, dar care exprimă o realitate: "Comunismul nu înseamnă istorie".
O realitate, pentru că, din păcate, comunismul înseamnă încă prezent.
S-au abordat mai multe aspecte ale problemei, s-a analizat modul în care regimul represiv comunist s-a instaurat la noi, s-a discutat, de exemplu, despre situaţia paradoxală din zilele noastre în care colaboratorii cu securitatea, sau cel puţin unii dintre ei, au fost deconspiraţi, în schimb securiştii şi activiştii de partid, cei care au condus această mişcare îşi văd bine-merci de treabă în politică afaceri sau măcar îţi trăiesc pensia specială cu multe zerouri care nu le-a fost tăiată.
Dar cel mai mult m-a cutremurat un dialog evocat de Marius Oprea cu un fost securist. L-a întrebat pe acesta dacă mai ştie câţi deţinuţi politici a împuşcat. Nu-şi mai aducea aminte exact, "vreo 17-20 (...)
-Care era numele lor?
- Nu îmi mai aduc aminte numele niciunuia."

Un comentariu:

adelinabaescu spunea...

Din nefericire face parte din istorie si mai rau ..dupa 20 de ani de democratie,inca ne mai luptam cu urmarile unei jumatati de secol de comunism!