miercuri, 24 noiembrie 2010

Comemorare Ion I. C. Brătianu

La 24 noiembrie 1927 se stinge din viaţă, la numai 63 de ani, Ion I. C. Brătianu. Astfel, astăzi comemărăm una dintre cele mai marcante figuri ale politicii româneşti, om politic, președinte al Partidului Național Liberal, de mai multe ori ministru și prim-ministru liberal, de numele căruia se leagă războiul pentru întregirea națională, Unirea de la 1918, Constituția României din 1923 şi multe alte acte politice determinante pentru istoria românească la începutul veacului trecut.

"Dominând cu autoritate viaţa politică a României timp de două decenii, Ion I. C. Brătianu a fost una din cele mai complexe şi controversate personalităţi ale istoriei naţionale. Mulţi au încercat să-şi explice cauzele dominaţiei politice a lui Ion I. C. Bratianu. Toţi, sau aproape toţi, cei care au comentat acest subiect sunt de acord că avea o vocaţie nativă de conducător. A moştenit un nume pe care a ştiut să-l onoreze şi să-l înalţe. Crescut pentru a face politică, de profesie inginer, Ion I. C. Brătianu aplica ingineria în politică(...). El aprecia că nu există pentru oamenii politici îndatorire mai mare decât apărarea intereselor permanente şi a demnităţii poporului român" remarca istoricul Ioan Scurtu.

Iată ce spunea Ion I. C. Brătianu în faţa parlamentarilor români în decembrie 1919:

"Sunteţi, domnilor, reprezentanţii unui popor care este mândru şi poate fi mândru de trecutul său, şi care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume; fiţi cât de modeşti pentru persoana dvs., nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi"

Niciun comentariu: