luni, 4 octombrie 2010

Ultima zi de măşti europene

Ultima zi a Festivalului Măştilor Europene.
Este şi ultima zi a atelierelor de lucru pentru tinerii actori sau studenţi participanţi. Cred că pentru fiecare dintre ei a fost o săptămână grea, dar cu experienţe importante pentru viitor şi mai ales cu câteva momente memorabile. Am povestit despre primele zile de exerciţii, iată ce a urmat în acest week-end:
În al doilea workshop a fost rândul lui Davide Giovanzana, din Finlanda, să la expună participanţilor câteva metode şi tehnici de expresivitate actoricească. Workshopul s-a concentrat pe modalităţile de mişcare corporală care să susţină mesajul artistic şi să creeze în imaginaţia audienţei spaţiul teatral dorit.
Dedicat, atent la amănunte şi foarte profesionist, Davide Giovanzana a creat atmosfera necesară astfel încât participanţii să asimileze fiecare informaţie oferită şi să o poată demonstra descătuşat de emoţii sau inhibiţii. După ce urmau îndrumările profesorului, exerciţiul fiecărui cursant câştiga în expresivitate şi credibilitate. În acelaţi timp, Davide Giovanzana a trezit în rândul participanţilor dorinţa de a-şi îmbunătăţi mereu tehnica artistică şi de a fi într-o permanentă căutare a celor mai bune tehnici teatrale.

Al treilea workshop, derulat pe parcursul a două zile, a fost susţinut de Ted Keijser, a avut ca temă principală nasul de clovn. Într-o atmosferă foarte destinsă, profesorul a încercat să creeze pentru fiecare participant starea de spirit necesară pentru a transmite mesajul artistic credibil şi nu artificial. Exerciţiile de coordonare a mişcărilor corporale au fost de asemenea un element important din tehnicile prezentate de profesor.
Luni, ziua ultimului workshop, a fost prilejul întâlnirii cu Troels Hagen Findsen şi Katrina Bugoj din Danemarca. În exerciţiile propuse studenţilor, corpul şi tehnicile de mişcare au avut un rol important, în acelaşi timp accentul fiind pus pe coordonarea între mişcările tinerilor actori. Participanţii au exersat noi metode pentru a construi, fără ajutorul decorului sau a imaginilor, elemente de atmosferă. Vizita lui Troels Hagen Findsen la Bucureşti se va finaliza cu un spectacol în această seară, susţinut de trupa "Out of Balanz" din care face parte. După ce am văzut azi sunt sigur că întâlnirea cu spectatorii de la Masca va fi o surpriză încântătoare pentru aceştia.

Niciun comentariu: