miercuri, 13 octombrie 2010

Contăm doar pe noi

De cele mai multe ori când aud cuvinte mari precum "reforma statului", cu atât mai mult atunci când e vorba despre sistemul politic din România, cred că mai degrabă problema noastră nu este lipsa legilor sau regulilor, ci nerespectarea lor.
Şi din păcate obişnuinţa din ultimii 20 de ani a unor politicieni de a ignora regulile ne aduce încet-încet la haos politic.
Abia am privit la televizor aventurile lui "Habarnam Sănumăr" în Parlament, fapt care a generat, iată, blocaj într-una din camere, că au urmat, la câteva zile, consultările Preşedintelui cu partidele pe teme care nu îl privesc.
Decizia partidelor - nu neapărat din opoziţie, dar care nu sunt sub comanda lui Traian Băsescu - de a nu participa la consultări este firească.
Este însă important să încerci să explici publicului de ce iei o anumită decizie.
PNL a indicat fondul problemei - lipsa de competenţă legală a Preşedinţiei pe subiectele propuse. Mai mult, Traian Băsescu s-a obişnuit să vină cu "surprize", să arunce pe piaţă în momentul discuţiei teme auxiliare. Nu luare prin surprindere a partenerului este viciul aici, ci faptul că Preşedintele nu are capacitatea de a înţelege că partidele reprezintă nişte instituţii care au niţte mecanisme decizionale, iar o delegaţie la Cotroceni poate vorbi pe orice temă în numele instituţiei. Aşa cum face domnia sa în numele Preşedinţiei.
În schimb PSD a adus în atenţie o problemă reală, dar secundară în acest moment - invitarea UNPR la consultări. O analiză foarte interesantă făcută de Inpolitics, ne aminteşte că preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost primul care a procedat în acest fel neconform cu spiritul constituţional, în 1992. Pe 10 iunie 1992, la mai puţin de o lună şi jumătate de la înfiinţarea FDSN, rupt din FSN şi nelegitimat prin vot, Ion Iliescu invită oficial la Cotroceni pentru consultări această formaţiune. Care cu prijinul său urma să şi câştige alegerile amânate prin grija guvernului de atunci.
Mi-am amintit citind acest articol evenimentele de atunci şi din păcate mi s-a confirmat opinia că Traian Băsescu este cel mai nepotrivit Preşedinte pe care l-a avut România... de la Ion Iliescu încoace.
Şi mi-am spus încă o dată că, în aceste condiţii, noi, liberalii avem o dublă responsabilitate: Trebuie să fim puternici mai întâi, apoi să ştim să ţinem drumul drept, pentru că putem conta doar pe noi înşine.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-a placut foarte mult ultima fraza din articolul dumneavoastra. PNL este supus in fiecare zi unor presiuni similare cu cele de pe vremea iliescului. Speram ca sa rezistam si sa raminem un partid unit si serios asa cum l-am stiut dintodeauna. Va urez sucess.

Liviu Jicman spunea...

Va multumesc!