joi, 30 septembrie 2010

Festivalul Mastilor Europene

De cateva zile nu am mai scris pe blog, am fost prea ocupat cu un eveniment de amploare in organizarea caruia sunt implicat - Festivalul Mastilor Europene. Totusi, acum mi-am dat seama ca este important sa gasesc cateva minute in care sa scriu despre asta, chiar daca aici este vorba despre un blog preponderent politic.
Mi-am dat seama ca suntem prea captivati de stirile de tip "breaking-news" care apar zilnic si nu ne conduc la nimic si nu mai observam ca in jurul nostru se mai construiesc si lucruri bune. Cum ar fi acest festival international. Cel putin in domeniul cultural, nu cred sa fi fost anul acesta vreo manifestare care sa fi reunit atatia participanti de renume si din atatea colturi ale Europei.
La teatrul Masca au loc timp de o saptamana recitaluri teatrale si workshopuri cu tineri actori sustinute de maestri ai teatrului gestual. Spectacolele, care au loc de joi pana luni, sunt deschise publicului, asa ca va las sa profitati de sansa unica de a vedea acesti artisti, si va voi povesti despre workshopurile cu tinerii actori sau viitori actori romani.
Este cu atat mai interesant cu cat participantii au fost apreciati de profesorii lor, ceea ce inseamna ca scoala teatrala romanesca are resurse semnificative.
Primul workshop, care s-a intins pe doua zile, a fost condus de Carlos Garcia Estevez si Katrien van Beurden, de la Teatro Punto din Olanda.
Actorii, studentii si participantii la workshop s-au redescoperit cu fiecare exercitiu si cu fiecare masca a comediei del arte purtata. S-au lasat condusi de acestea sub incurajarile celor doi profesori. In exercitii pline de viata, cursantii au interactionat permanent, nu doar cu coordonatorii, ci si intre ei.
Al doilea curs, sustinut de Davide Giovanzana din Finlanda tocmai a inceput si se va derula pana vineri seara. Obiectivul principal este descoperirea trupului actoricesc, a energiei pe care o ascunde. Sunt nerbabdator sa vad cum vor asimila si aceasta experienta cursantii de la Masca.

Un comentariu:

Madalina spunea...

niste perspective inovatoare la festival