vineri, 20 august 2010

Să privim imaginea de ansamblu din sănătate

Dezastrul de la maternitatea Giuleşti a adus, în mod acut, dezbaterea despre problemele din ssănătate în prim-plan. Este important ca acest subiect să rămână pe agendp ca prioritar, iar astfel, prin presiune publică, să vedem în sfârşit o schimbare de abordare a acestui sector. Din păcate prin prevedere nu am reuşit să facem asta, poate măcar post-factum reuşim să îndreptăm puţin lucrurile.
Cu toate acestea, sunt câteva probleme de logică în unele abordări pe acest subiect, iar aceste fracturi ne pot conduce la concluzii greşite. Pe lângă viciile de sistem, este de bun-simţ că trebuie identificate cauzele concrete care au reprezentat premise ale accidentului de la maternitate, iar cei care au greşit, trebuie să răspundă. Nu consider că sunt eu în măsură să stabilesc vinovaţii sau să-mi dau cu părerea despre circumstanţele incendiului, aşa că mă voi feri să fac nominalizări.
Voi face însă câteva constatări şi probabil voi continua dezvoltarea subiectului în articole viitoare:
1. Identificarea celor răspunzători. Cum am promis, nu fac nominalizări. Pot să constat însă că este vorba fie de o eroare umană, fie de un viciu de sistem. Dacă mergem pe a doua variantă (în care includ probleme de dotare, subdimensionare de personal ş.a.m.d.) putem merge pe răspundere ierarhică, iar în acest context s-a cerut demisia ministrului. Într-adevăr, ministerul se ocupă de politica publică în sănătate, chiar dacă nu conduce direct spitalul respectiv. Dar dacă identificăm aici problema, atunci logica ne obligă ca, odată cu cererea de demisie a ministrului, să solicităm acelaşi lucru pe tot lanţul ierarhic: managerul spitalului, decident care a numit acel manager - la primăria capitalei, secretar de stat si sub-secretar de stat, responsabili cu sistemul de urgenţă, şi abia apoi ministrului. Profesionalismul ca medic al profesorului Bogdan Marinescu este de notorietate. Cu atât mai mult am doar cuvinte de apreciere faţă de domnul dr. Raed Arafat, pe care l-am cunoscut personal şi cu care am colaborat excelent în timpul activităţii mele în Ministerul Sănătăţii. Totuşi nu înşeleg pe cei care au identificat marele vinovat în persoana ministrului, însă sunt gata să ofere premii pentru cei din subordinea acestuia.
2. Separarea problemelor: Problemele de sistem grave, despre care ne-am amintit cu această ocazie, şi ancheta punctuală în cazul maternităţii. Evident că demotivarea sau lipsa dotărilor din sectorul sanitar poate fi un factor în acest caz, dar nu trebuie să încurcăm lucrurile. Nu trebuie să ignorăm o problemă a sănătăţii doar pentru că nu de asta s-a produs incendiul, aşa cum nu putem trage concluzia că asistentele plecate în Marea Britanie ar fi trebuit să verifice situaţia născuţilor prematuri din salonul Spitalului Panait Sârbu...
3. Să nu ignorăm problemele grave de management: Subdimensionarea sau lipsa personalului nu sunt scuze acceptabile pentru nerespectarea protocoalelor obligatorii. Nimeni nu a obligat un manager de spital sau un director medical sa accepte aceasta funcţie. Din această poziţie, consiţiile obligatorii trebuie asigurate. Sau trebuie să pui lacăt pe poartă când nu mai poţi.

Voi continua această listă în zilele următoare. De asemenea, vă propun o discuţie despre perspectiva dezvoltării serviciilor private şi despre anunţata reformă din sănătate privind asigurările private.

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

spitalul este o masinarie compexa si presupune chiar si pentru proiectanti o specializare deosebita. este cu totul si cu totul de neinteles sistemul de asigurare la dezastre, inclusiv incendiu la acel spital. inainte de a discuta chestiunile de personal este de discutat despre inexistenta dotarilor esentiale - senzori de fum si sprinklere intr-o sectie unde inteleg ca se facusera relativ recent niste investitii. sa ai sistem de control al accesului cu cartela lasand niste fiinte prizoniere inauntru dar sa nu ai ceea ce am spus inainte ... nu se explica decat prin incompetenta si indolenta criminala. dar la un eventual cutremur cum s-ar fi facut evacuarea ?? cu parcare amenajata in fata accesului principal? ce imbecil din primarie a autorizat o asemenea amenajare la sol? si de ce un asemenea spital nu are, ca orice constructie publica, rampe de acces astfel ca o targa sa nu fie carata de 100 de oameni iar un handicapat locomotor sa ramana interzis in fata intrarii?
astea nu tin de personalul medical desi daca intram si in discutia despre asta ... vai si amar!

Liviu Jicman spunea...

Foarte corect.
Este suficient sa observam la ce interval a iesit cate o targa cu un bebelus din spital in dupa-amiaza aceea, in conditiile in care era vorba de doar doua nivele, nu de 10... Ca sa nu mai vorbim de cei care coordonau... urcarea in salvari, nu haosul total din spital (nu doar din cauza fumului, ci din lipsa procedurilor). Sunt si acestea si multe altele probleme de management in primul rand. Asa cum si lipsa unui numar suficient de asistente pe sectie nu poate fi scuzata prin lipsa de personal; programarea trebuie facuta din timp, de la concedii pana la posturile vacante, astfel incat sa asiguri minimul necesar.