miercuri, 11 august 2010

România preia modelul chinezesc - în domeniul libertăţii de exprimare

Scriam în ultimul articol despre renunţarea la prevederile legale de interzicere a comunismului şi simbolurilor sale. Argumentele care ţin de libertatea de exprimare şi liberalism politic - argumente corecte din punct de vedere teoretic - nu se potrivesc, în opinia mea, unei societăţi care nu a făcut o opţiune clară de delimitare de acel regim.
Astăzi avem o altă surpriză însă: O lege stă să apară, la iniţiativa deputatei PSD Lia Olguţa Vasilescu, lege care să cenzureze şi să reglementeze internetul. Toate argumentele liberale care se găsesc atunci când e vorba despre protejarea liderilor comunişti (legea lustraţiei) sau delimitarea de acel regim odios sunt uitate imediat când vorbim de alt subiect. Statul este cel mai desştept, el trebuie să gestioneze, să cenzureze şi să supravegheze şi libertatea noastră virtuală. Asta ca şi cum nu ar fi sufocat-o suficient pe cea economică de exemplu.
Propunerea. care se pare că a găsit aderenţi şi în alte formaţiuni politice, indică C.N.A.-ul ca instituţie care va supraveghea internetul. Nu mi-e clar cum se va face treaba asta. Poata ca în China, că doar acolo am mai auzit de aşa ceva.

Un comentariu:

Lilick spunea...

Liviu, ai o leapsa la mine. :)