sâmbătă, 28 august 2010

Cultura, teatrul şi ...administraţia locală care încurajează iniţiativa privată

Programul Bucureşti, Cartier de Vară, organizat în parcurile capitalei sub egida Primăriei Capitalei şi ArCuB, continuă până pe 5 septembrie. O iniţiativă foarte frumoasă, prin care bucureştenii au ocazia să devină spectatori ai unor piese de teatru sau a altor manifestări culturale chiar la ei acasă, în parcul cel mai apropiat.
M-a bucurat includerea cartierului Crângaşi în calendarul acestui program, la fiecare sfârşit de săptămână.
Nu e uşor pentru actori să joace în aer liber, trebuie să găsească soluţii de sonorizare, să se adapteze la condiţiile locaţiei, uneori să facă faţă unui public mai puţin interesat de actul artistic şi multe, multe altele. Dar cu ceva efort şi de dragul spectatorilor, poţi reuşi să faci asta. Trupe de teatru de renume şi actori importanţi au acceptat provocarea şi ne-au vizitat cartierul vara aceasta.
Dar ştiţi cum se spune: "Nici o intenţie bună nu trebuie să rămână nepedepsită!"
Vă povesteam săptămâna trecută despre Teatrul Masca, prezent aici cu spectacolul "Cocktail".

Sâmbăta aceasta Parcul Crângaşi a primit vizita deosebită a unei mari actriţe, remarcată nu doar la noi în ţară: Maia Morgenstern. E destul să ne uităm doar la filmografia sa, sau să ne amintim de rolul principal din filmul "Patimile lui Hristos", în regia lui Mel Ginbson, ca să ne dăm seama despre cine vorbim.
Totuşi, nici acest nume mare, din cadrul spectacolului "Tangou final" al Teatrului Evreiesc de Stat, nu a reuşit, ceea ce nu a reuşit nici echipa Teatrului Masca săptămâna trecută, ceea ce nu a reuşit nici Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra sau Teatrul Nottara anterior, şi anume să descurajeze vreun pic, măcar pentru câteva minute, "micul comerţ" înfloritor chiar la buza scenei.
Un prosper grătar de mici, hamsii şi alte preparate la grătar a înălţat spre cer, dar şi deasupra spectatorilor doritori de teatru, fum gros şi înţepător de carne friptă. Cu toţii ştim că lângă mici merge foarte bine şi o bere (sau mai multe), aşa că lângă grătarul cel înfumurat se întind o cârciumă ad-hoc. Aşa a fost şi weekendul ăsta, şi săptămâna trecută, şi cea dinainte ş.a.m.d.. Iar actorii n-au avut decât a se descurca printre norişorii de fum picant ajunşi deasupra spaţiului de joc.
Ce este şi mai interesant, este ca această... să-i zicem terasă, funcţionează cu voie de la primărie şi cu toate aprobările în regulă. Probabil proprietarii nici nu au trebuit să stea zilele trecute la vreo coadă pentru cine ştie ce declaraţie de drepturi de autor, aşa că şi-au păstrat energie pentru week-end.

Să vă dau un pont, ca trecător prin zonă: grătarul şi terasa respectivă nu funcţionează DECÂT atunci când este spectacol. Probabil că primăria s-a gândit că este o metodă bună de semnalizare a locaţiei scenei, într-adevăr fumul este vizibil cel puţin de la gura de metrou...
În antiteză cu primirea din sectorul 6, vă pot spune în după-amiaza aceasta, în timpul evoluţiei Maiei Morgenstern pe scena din Crângaşi, am fost alături de colegii de la teatrul Masca în Parcul Titanii, din Sectorul 3, unde au susţinut de asemenea spectacolul "Cocktail". Nu mai vizitasem acest parc, înfiinţat în 2007 (surprinzător, nu?). Totul a fost bine. Un parc cochet, amenajat, cu mulţi arbori şi multă umbră (nu ca în Crângaşi, unde zona foarte circulată ar impune chiar o perdea de arbori), cu apă şi la arteziene, dar şi la cişmele, şi mai ales cu o foarte aranjată grădină de vară, cu scaune fixe şi perimetru delimitat. Deci uneori se poate, cam rar din păcate.

Un comentariu:

ADRIAN spunea...

Maia Morgenstern a fost la inaltimea renumelui sau. Din pacate piesa nu era chiar potrivita pentru o astfel de atmosfera de parc asezonat cu mici si bere si, mai ales, seminte. Unele lucruri nu pot fi savurate decat in ambianta potrivita. Asa cum in familiile nobile nu se coboara niciodata la cina in halat. Un vecin de bancuta m-a intrebat cine e actrita ... dupa ce i-am spus numele, la vreo 5 minute m-a intrebat daca e cea cu filmul cu Iisus ...
Dar a fost foarte bine chiar daca programul tiparit al seriei de evenimente nu-l cuprindea si pe acesta.
Obisnuiam sa-l injur in gand pe Poteras pentru parcul Crangasi dar inteleg ca este totusi in administrarea primariei mari. Dar chiar si asa ii injuram degeaba si pe unul si pe altul, starea parcului este data de cetatenii locului. Obisnuiam sa glumesc pe tema asta spunand ca nu pot intra in acest parc din moment ce nu am un pachet de seminte la mine!