marți, 20 iulie 2010

Informaţia în deşertul economic românesc

Se vorbeşte despre cheltuielile aberante ale administraţiei centrale şi locale şi despre alternativele de investiţii utile care ar exista, dar nu se realizează.
Pe lângă nevoile clasice, canalizare, gaze, şosele şi autostrăzi ş.a.m.d., o investiţie pe care statul o uită mai mereu este aceea în informarea populaţiei. Mă refer la acea informare serioasă, nu şa cheltuirea unor bani care trebuie cheltuiţi cumva. Informarea este poate cu atât mai necesară acum, pe timp de criză.
Teoretic asta nu e treaba statului, ci a societăţii civile şi a fiecărui cetăţean în parte. Dar asta doar atâta vreme cât statulu nu schimbă în fiecare zi reglementările, iar cetăţeanul simplu ar trebui să fie abonat la Monitorul Oficial ca să fie în legalitate şi totodată să nu rişte să fie păcălit de diverse firme mai mult sau mai puţin serioase de pe piaţă.
Un exemplu este noua prevedere privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Mass-media este singura cale semnificativă prin care cetăţenii află despre această nouă prevedere obligatorie, iar în cazul în care nu urmăresc televizorul de exemplu, şansele lor scad. În plus, bineînţeles că uneori informaţiile venite pe această cale sunt fragmentate sau limitate de înţelegerea autorului editorial.
Pentru cei interesaţi, am găsit un articol mai exact în informaţii pe tema asta în Ziarul Financiar.

Niciun comentariu: