marți, 1 iunie 2010

Unde se fracturează retorica prezidenţială

Cheia la întrebarea din titlu poate fi un răspuns multiplu, dar astăzi mă opresc la un singur aspect.
Câteva precizări: Nu sunt de acord cu tăierile de sus până jos în rândul bugetarilor. Cred că erau necesare măsuri active de încurajare a mediului economic, măsuri pe care acest guvern e clar că nu le are în buzunar. Sunt însă de acord că anumite ajustări ale cheltuielilor bugetare sunt necesare indiferent de situaţie, dar nu de-a valma, cu 25% la toată lumea că e o cifra rotundă...
Revenind.
Vă amintiţi desigur discursul prezidenţial cu grasul şi slabul. Nu-l reiau pentru că efortul actoricesc al lui Traian Băsescu a fost unul însemnat şi suficient. Să admitem că ne-a prezentat o situaţie corectă, în care sistemul public este umflat, supraaglomerat şi supradimensionat în raport cu resursele societăţii româneşti. Care este soluţia pe care ne-a impus-o Preşedintele? Tăiem de sus până jos, tuturor şi fiecăruia, câte 25%. Şi la ăla bun şi la ală prost, şi la cel competent şi la prostovan, şi lucrătorului necesar şi celui care taie frunză la câini, şi la cel care-şi face treaba bine, şi la cel care o face prost, şi la cel care n-o face deloc. Buuun, asta este solidaritatea în viziunea popu...lară(?!?), să admitem şi asta. Dar care va fi efectul? Ce se va întâmplă cu grasul şi slabul? Hai să încercăm un răspuns.
Grasul rămâne tot gras, pentru că sunt aceiaşi angajaţi doar că... mai hămesiţi, mai dependenţi de resursele statului (a se citi achiziţii, şpagă, bacşiş, comisioane, atenţii mai mari), şi care vor sorbi orice picătură de la un robinet mai slab strâns al pungii statului. Deci grasul va fi la fel de greu de ărat în spate, doar că mai morocănos şi mai feroce.
Dar slabul ce va face? Slabul nu va simţi nimic, oricum plătim datorii externe, nu reducem impozite sau taxe, dimpotrivă, creştem multe dintre acestea chiar acum, iar în privinţa TVA şi a cotei unice, nici acestea nu se simt prea bine. Însă slabul se va lovi de un personal bugetar mai ostil, de angajaţi ai statului mai slab pregătiţi, mai dezinteresaţi, care vor exersa cunoscutul proverb al României Socialiste şi Populare: "Ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim!"

2 comentarii:

Lilick spunea...

Foarte bun textul. Si e cat se poate de logic ce spui. Grasul hamesit e un pericol mai mare decat imbuibat. Exact asta ar trebui sa explice liberalii atunci cand spun de ce nu sustin taiarile cu toporul.

Liviu Jicman spunea...

Multumesc!