luni, 28 iunie 2010

Mai bine să desfiinţăm prefecturile

În ultima vreme văd că mă ocup mai mult cu definirea termenilor. Asta este, din păcate mulţi vorbesc fără să ştie despre ce, iar alţii vorbesc în cunoştiinţă de cauză, dar cu intenţia de a-i prosti pe ceilalţi.
Deci: Descentralizare - chestia aia pe care şi-o tot propune guvernul Boc şi nu trece la fapte - într-o definiţie pe înţelesul tuturor înseamnă trecerea puterii de decizie la nivelul reprezentanţilor aleşi acolo!
Deconcentrare, care denumeşte un proces cu totul diferit, este cam ceea ce ne ameninţă că va face guvernul Boc, adică va trece atribuţii la nivelul factorilor din teritoriu numiţi de la centru. De unde şi numirea de instituţii deconcentrate (şi nu descentralizate), adică toate acelea care sunt coordonate de prefect.
Că primarii sunt nemulţumiţi, asta este evident. Dar înainte de a discuta despre asta, pe mine nu m-a lămurit încă nimeni, nu am primit un răspuns satisfăcător la întrebarea: Pentru ce ne trebuie prefecţi şi prefectură?!?
În primul rând că cele două atribuţii principale, controlul de legalitate şi coordonarea deconcentratelor după mine se bat cap în cap. Nu ar fi mai bine să lăsăm activitatea locală în răspunderea primarului sau a consiliilor care răspund pentru asta, fie şi doar prin vot? Nu ar fi mai bine ca acest control de legalitate să îl facă un mic serviciu autonom în cadrul fiecărui consiliu judeţean? Căci, apropo, mai există şi această instituţie....
Deci, acum e momentul, facem şi austeritate cu ocazia asta: Să desfiinţăm prefecturile! Cine e pentru?

3 comentarii:

transildania spunea...

Eu sunt pentru.

Lilick spunea...

Pentru! :)

Liviu Jicman spunea...

Referendum ;-).
Glumesc, dar serios vorbind, cred ca acest subiect, şi eliminarea suprapunerilor de atribuţii la nivel local în general, ar trebui să se afle măcar pe agenda discuţiilor despre modificări viitoare ale Constituţiei, dacă nu să fie chiar adoptate.