vineri, 4 iunie 2010

Incendiu şi trafic blocat

Cu ceva vreme în urmă s-a inugurat noua locaţie a Pieţei Crângaşi, la etajul întâi al unei clădiri noi, moderne şi luxoase înălţate după mulţi ani de întârziere pe locul tradiţionalei pieţe din Crângaşi.
Astăzi a avut loc un incendiu puternic în amplasamentul pieţei care a funcţionat în ultimii ani, despre care cei care nu locuiesc neapărat în zonă nu-şi mai amintesc că de fapt este locul înghesuit şi marginal pe care a fost strămutată fosta piaţă, pe vremuri faimoasă şi cea mai mare din sectorul 6.
Iară informaţii şi imagini despre incendiul de astăzi aici şi aici.
Pentru mine este o coincidenţă stranie faptul că un astfel de accident nu s-a produs în anii în care piaţa a funcţionat în spaţiul respectiv, ci la foarte scurtă vreme de la inaugurarea noii clădiri, dar aceasta este o speculaţie pe care nu vreau să o dezvolt.
Din păcate, ceea ce este cert este că intervenţia pompierilor a fost mult întârziată de traficul blocat din zonă. A văzut odată în plus toată lumea prin imaginile tv, nu doar locuitorii din zonă, cum carteirul Crângaşi este - în mod paradoxal - izolat, deşi este o zonă de tranzit inclusiv dinspre cartiere teoretic mai depărtate de centru, precum cartierul Militari.
Până la amânată finalizare a pasajului Basarab, ne vom confrunta probabil cu aceleaşi probleme în trafic, faţă de care administraţia nu încearcă măcar să implementeze măcar soluţii improvizate de ameliorare. In fiecare dimineaţă Calea Virtuţii este blocată, iar de la prânz până seara Podul Grant este de asemenea blocat. Pe lângă traficul intens, linia securizată a tramvaiului 41 şi faptul că nu se găseşte o soluţie de fluidificare prin benzi diferenţiate în funcţie de oră generează un adevărat calvar.
De data asta a fost un incendiu cu mult fum, vizibil, mediatizat dar cu efecte poate nu atât de grave. Din păcate fumul a trecut, dar în continuare cartierul nostru este uitat de administraţie şi de reprezentanţii noştri (despre care voi scrie în următoarea postare), este izolat în cazuri de urgenţă, ambulanţele întârzie şi pot fi în situaţia de a ajunge prea târziu, nervii şi accidenele uşoare vor continua să abunde, iar lipsa de soluţii a poliţiei rutiere va fi semnalizată simbolic la fiecare ploaie de semafoarele care semnalizează portocaliu...

Un comentariu:

ADRIAN spunea...

tocmai de aceea eu credeam ca Bucurestiul trebuia sa faca efortul sa faca o gara noua mare, moderna, cu noduri de legatura catre aeroporturi si cu autogara in perimetru pe undeva prin zona triajului de langa sos. Chitilei (metroul e in zona dar nu se poate finaliza dupa mai bine de 20 de ani!). Calea ferata deazfectata putea sa fie parc ce oricum lipseste si se puteau face mai multe legaturi de la Piata Chibrit spre Giulesti. Asa s-ar mai scoate la lumina si cartierul ala teribil si s-ar mai face o conexiune nord-sud spre Militari si autostrada ...

Revenind la incendiu, eu l-am vazut prin norul de fum din parcul Regina Maria. Autospecialele aveau semnale sonore si acustice si stateau pe loc. Nu neaparat pentru ca n-ar fi loc ci pentru ca exista o nesimtire nativa a romanului de la volan. Aia din fata nu fac loc iar aia din spate se inghesuie sa profite de culoarul creat.

Piata cea noua este o stupizenie. Nu stiu cum s-a ajuns la constructia ei dar am remarcat ca firma ce a construit pare a fi in relatie cu fratele unui anume primar de sector. Poate ma insel. Oricum, n-am vazut concurs de solutii de arhitectura si urbanism care ne-ar fi scutit poate de un rahat impachetat in poleiala. Totusi bine ca s-a demolat structura anterioara care era inca si mai abuziva. Sunt multe de spus despre mizeria aia de intersectie unde nu numai la ploaie poti sa ai surpriza ca nu e semaforizare. Enervant e ca atunci cand nu e semaforizare de multe ori nici politie nu e acolo. In schimb poti gasi cate un politist care da din mana la trecerea de pietoni de mai incolo de la strada sectiei de politie ... stupid. Intr-o zi nu m-am putut abtine si l-am intrebat pe ala de ce incurca traficul in linie dreapta cand in intersectie unde e haos nu e nici dracu'. Bineinteles ca burtosu' s-a enervat ...