duminică, 20 iunie 2010

Guvernul, la mila populaţiei

Iniţiativa Guvernului Boc de a deschide un cont în care populaţia să doneze bani "pentru diminuarea efectelor crizei" are mai multe vicii de logică, dar şi de bun-simţ.
Mai întâi că banii intră direct la bugetul de stat, fiind prin urmare la dispoziţia guvernului. Nici măcar nu intră în bugetul casei de pensii, de exemplu, pentru ca donatorii să speră că prin efortul lor vor limita în timp absurda reducere a pensiilor. Sau în bugetul casei naţionale de sănătate, pentru a salva sistemul sanitar care probabil că a trecut deja pragul falimentului, iar ceea ce mai funcţionează, funcţionează din inerţie. Am putea da şi alte exemple. Nu, guvernul preferă să colecteze bani pentru bunul său plac.
În al doilea rând, aşa cum ne-a obişnuit din 2009 încoace, guvernul este foarte preocupat de salvarea exerciţiului său contabil pe timpul crizei, şi deloc de supravieţuirea celor pe care îi păstoreşte - cetăţeni sau agenţi economici. Doar ni s-a spus că nu ne putem bate cu criza, e o fatalitate: firmele pot da faliment, pensionarii pot rămâne fără medicamente, şomerii fără job, dar şi fără indemnizaţie după o vreme, n-avem ce face. În schimb, putem lua o droaie de măsuri, putem tăia salarii şi pensii, putem lua împrumuturi pe care le vom plăti generaţii de-a rândul pentru că "statul" are datorii şi, sigur că da, noi cetăţenii trebuie să purtăm grija lui.
În fine, cel mai grav este că această iniţiativă pare una a nesimţirii guvernamentale. În contextul în care măsurile de austeritate asumate de guvern nu au avut sprijinul nimănui, sindicate, opoziţie, populaţie ş.a.m.d., în condiţiile în care mii de oameni se judecă cu statul pentru drepturile lor salariale, ideea că cineva ar fi dispus să dea de milă la guvern este năstruşnică.
Dacă foloseşte la ceva această iniţiativă, va folosi drept indicator (dacă mai era nevoie) al credibilităţii - sau lipsei acesteia - de care se "bucură" guvernul. Iar după ce vor trage linie şi vor vedea că acest cont rămâne gol (cu excepţia donaţiilor de la demnitarii obligaţi cu arcanul de şefii lor să "doneze"), poate că ar fi timpul ca acest guvern să plece. Mai bine mai târziu decât niciodată.

Niciun comentariu: