vineri, 25 iunie 2010

Alegeri interne în TVR

Astăzi vor fi desemnaţi cei doi reprezentanţi ai angajaţilor în cadrul Consiliului de Administraţie al SRTV.
După lungi dezbateri, analize, discuţii, proiecte de lege eşuate, conducerea televiziunii publice va funcţiona în continuare după aceeaşi Lege nr. 41/1994, iar Consiliul va avea aceeaşi structură, cu reprezentanţi desemnaţi de Parlament, iar 2 dintre cei 13 vor fi cei nominalizaţi prin vot de angajaţii instituţiei. Deja unele partide au făcut nominalizări, altele urmează să facă, iar săptămâna viitoare Parlamentul ar putea lua deja în discuţie noua componenţă a CA al SRTV.
S-a discutat mult în forurile societăţii civile, în presă, ba chiar şi în Parlament - fără vreo finalitate - asupra acestei formule de desemnare a conducerii, respectiv asupra politizării acestui for prin nominalizările pe care le fac partidele. Mi-aş dori o televiziune publică în afara ingerinţelor politice, dar în acelaşi timp, nu îmi este foarte clar care este soluţia corectă la această dilemă. Pentru că totuşi Parlamentul este reprezentatul populaţiei, iar partidele parlamentare fiecare la rândul său reprezintă - mai bine sau mai prost - un segment al acesteia. Instituţia nu poate fi stat în stat, adică fără un for în faţa căruia să răspundă, pe de-o parte, iar pe de altă parte, mulţi lideri de opinie "independenţi" sau dovedit cu timpul a fi mai partinici decât membrii de partid. Acestea sunt întrebări la care nu vom găsi răspunsul tocmai acum, cu câteva zile înainte de desemnarea noului CA, aşa că le lăsăm în aşteptare...

Şi revenim la probleme de actualitate, care ţin de oameni şi mai puţin de lege.
Iată una dintre ele:
Îmi este imposibil să înţeleg logica următoarei situaţii: Consiliul de Administraţie este demis de Parlament, dar mare parte din membrii fostului Consiliu candidează sau sunt numiţi din nou pe aceleaşi posturi. Este cazul şi alegerilor de astăzi din TVR, dar şi cazul unora dintre nominalizările făcute de partide. Atunci, ce am schimbat? De ce a mai fost demis vechiul Consiliu??? O prevedere strâmbă a legii, care după mine ar fi trebuit să spună explicit că cineva demis nu mai poate candida sau nu mai poate fi numit pe aceeaşi funcţie. Dar o lege strâmbă ar putea fi îndreptată de conduita persoanelor în cauză în cauză. Din păcate, nu e cazul, şi principiile multora dintre ei sunt la fel de strâmbe.
Ştiu, o să-mi spuneţi că au fost demişi pe nedrept, că a fost o demitere politică. Perfect adevărat, doar ca aceeaşi a fost situaţia şi data trecută, şi fosta conducere demisă a deplâns aceeaşi politizare, iar ajungerea în funcţie a demişilor de astăzi s-a bazat pe aceleaşi mecanisme pe care le reclamă azi.

Iată o a doua problemă:
Toate partidele, chiar dacă au divergenţe de viziuni, critică mai mult sau mai puţin mecanismul, dar îl aplică pe repede-înainte. De ce oare nu s-a gândit niciun partid chiar toate partidele parlamentare să organizeze un vot democratic, măcar în interiorul lor, pentru aceste posturi, invitând să candideze orice persoane interesate, profesionişti sau oameni cu reprezentativitate din afara partidelor? Adică să se facă un anunţ prin care pănă la data x cine doreşte să devină reprezentantul partidului y în CA al SRTV să-şi depună intenţia, iar forurile de partid (pentru că o consultare a electoratului ar fi fost deja prea mult :D) să decidă altfel decât pe baza unor propuneri şoptite sau a unei decizii de moment. Cum de n-a venit nimănui ideea asta?

În fine, lucrurile stau aşa cum stau, ne rămâne să mizăm pe alegerea înţeleaptă a angajaţilor din TVR de astăzi şi poate pe câteva minţi luminate din propunerile partidelor.

Niciun comentariu: