duminică, 9 mai 2010

Ziua Europei în criză economică

În climatul crizei economice care afectează în această perioadă zona europeană chiar mai mult decât la deputul acesteia, Ziua Europei sărbătorită astăzi are un aer mai trist şi cu reflexe mai pesimiste.
Decidenţii europeni încearcă pentru moment soluţii de urgenţă pentru salvarea de la faliment a unor state, în spcecial din zona euro.
Comisia Europeana va discuta si adopta duminica detaliile planului de creare a unui Mecanism european de stabilizare, ce ar urma sa asigure stabilitatea financiara, pe fondul crizei elene. Executivul european "lucrau sambata la propunerea pe care o va face Consiliului european pentru mecanismul european de stabilitate, care va pastra stabilitatea financiara in Europa", a declarat un purtator de cuvant al CE, citat de Financial Times. Cei 27 de membri ai CE se întâlnesc la Bruxelles duminica, la ora locala 13.00 (14.00 ora Romaniei), pentru a "discuta si adopta propunerea", inainte de un summit de urgenta al ministrilor de finante din UE, in conditiile in care blocul incearca sa calmeze pietele, inainte ca acestea sa se redeschida, luni.

Iată o perspectivă optimistă pe care o propun cu această ocazie: Uniunea este în faţa unui examen important, decisiv poate. Un eşec poate însemna chiar prăbuşirea sau renunţarea la moneda comună europeană. Depăşirea cu succes a crizei economice poate însemna însă o nouă perspectivă în abordarea funcţionării economiei europene. Nu trebuie să uităm că însuşi fundamentul Uniunii Europene este unul economic, care priveşte o comunitate economică şi de comerţ liber; este vorba chiar despre evenimentul pe care l-am aniversat astăzi.
Cred că Uniunea Europeană trebuie să revină la abordarea pro- piaţă liberă, să treacă la o nouă etapă de liberalizare a mediului economic din piaţa comună şi să renunţe la o parte din mecanismele protecţioniste care îşi demonstrează limitele în această perioadă, mai mult chiar, ameninţă câteva state cu falimentul.
Dacă lecţia crizei economice actuale va fi înţeleasă, şansele unei revigorări economice care să transforme Uniunea Europeană într-o putere economică globală sunt mari.

Niciun comentariu: