vineri, 7 mai 2010

Garanţiile pentru relansarea economiei lipsesc

Continuând comentariul anterior, referitor la măsurile de austeritate anunţate, alături de discuţia despre cauzele pentru care am ajuns în această situaţi, abordarea preşedintelui ridică două probleme majore:
1. Care sunt măsurile de încurajare a economiei private, astfel încât aceasta să poată prelua excedentul de personal din sectorul public, iar după o vreme să poată alimenta din nou bugetul de stat la parametrii necesari? Declaraţiile lui Traian Băsescu sunt prezentate într-un articol din businessmagazin cu un titlu elocvent:
Toate salariile bugetarilor si pensiile vor scadea. Nicio masura pentru relansarea economiei
2. Care sunt garanţiile că după o vreme Traian Băsescu, şeful de facto al executivului, sau poate guvernul care nu a avut niciun reprezentant la conferinţa de presă de ieri prin care să-şi asume această poziţie, nu se vor răzgândi şi vor revenii la soluţia creşterii TVA sau a renunţării la cota unică? Am aderat zilele trecute la un grup care se împotriveşte creşterii fiscalităţii, vezi aici, dar problema rămâne actuală. Şi, cum spuneam şi în articolul anterior, neîncrederea mediului de afaceri în stabilitatea fiscală din România nu a fost spulberată după ziua de ieri.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Howitzer says:

YES!
Faină ideea cu link-urile!

Lilick spunea...

http://www.ziare.com/economie/recesiune/daianu-masurile-anuntate-de-basescu-nu-ne-scot-din-recesiune-anul-asta-1014128

Liviu Jicman spunea...

Este destul de clar ca masurile anuntate nu sunt anti-criza, adica unele care sa genereze in loc de scadere crestere, nu sunt niste masuri anti-ciclice, ci sunt pro-ciclice, adica vor adanci contractia economica. Totodata trebuie sa recunosc ca impresia mea este ca scopul lor este acela de a evita falimentul, deci sunt necesare.