vineri, 28 mai 2010

Cine împarte, parte-şi face!

Aşa sună titlul inspirat al unui articol din ziarul "Capital" în care aflăm cum, în plină austeritate cruntă, cei care proiectează aceste măsuri dure, angajaţii Ministerului Finanţelor nu doar că nu suferă de măsurile pe care le propun, dar beneficiază în continuare de multe sporturi, prime şi bonusuri. Mai multe aflaţi aici. Pe scurt, sumele depăşesc 200 milioane de euro anual, adică aproximativ de 40 de ori mai mult decât mult mediatizata cazare a tuturor parlamentarilor, aşa ca să luăm un reper. De asemenea, stimulentele primite de angajaţii din finanţe depăşesc în 2009 80% din stimulentele date în întregul sistem de stat.

Mergând mai departe, voi spune că este normal să existe un sistem de motivare suplimentară pentru ca fiscul să-şi facă treaba, dar nu există nicio explicaţie de bun simţ de ce acest lucru nu se întâmplă la banii ăştia.
De asemenea, faptul că între sumele atrase din care se dau stimulente, pe lângă cele obţinute din inspecţii, bunuri confiscate, amenzi, ş.a.m.d., se includ şi altele din penalităţi, majorări de întârziere etc. este iarăşi absurd. Angajaţii din finanţe nu au niciun merit pentru aceste situaţii, dimpotrivă, în mod normal ei ar trebui să lupte pentru ca acestea să nu se producă, dar din păcate este un nou exemplu despre cum este administrat statul român, cu susul în jos.

Niciun comentariu: