luni, 17 mai 2010

5.000 de medici se pregătesc să plece din România, 2.500 au plecat deja

Această statistică trece ca o ştire interesantă pentru o zi, apoi trecem mai departe preocupaţi de pseudo-negocierile, pseudo-analizele şi pseudo-lupta cu criza economică.
Printre multe alte cazuri negative mai mult sau mai puţin semnificative supra-mediatizate despre medici şi sistemul sanitar, din când în când ne mai amintim că sistemul sanitar este aproape de colaps. Şi nu facem nimic, ba dimpotrivă, eventual protestăm vehement când auzim de co-plată, despre asigurări medicale private ş.a.m.d..
Un fragment din ştire sună cam aşa:
"Datele Colegiului Medicilor din România (CMR) arată că aproape 5.000 de doctori se pregătesc să plece să muncească în străinătate, după ce alţi 2.500 deja au plecat din ţară.
Potrivit Colegiului Medicilor, în România ar trebui declarată stare excepţională, iar motivele pentru o astfel de afirmaţie sunt cât se poate de simple. Numai în ultimele patru luni, 10% dintre medicii are profesează în România şi-au găsit de lucru în străinătate"

Constrângerile imbecile din sănătate, blocările de posturi, posibilitatea de a angaja un om la 7 plecaţi, în condiţiile în care personalul medical este superofertat în afară, subfinanţarea cronică, ne conduc pas cu pas nu doar spre falimentul sistemului, ci chiar la dispariţia lui.
Problema este că după ce, cum necum, peste un an sau peste 5, iesim din criza economică românească, loviturile şi găurile din sistemul sanitar nu vor mai putea fi reparate la fel de uşor. Nu va fi suficient să dăm atunci banii pe care nu i-am dat acum, vom plăti mult mai mult. Şi poate vom şi valoriza mai aproape de adevăr.

Un comentariu:

ADRIAN spunea...

in urma cu 13 ani eram in Belgia la studii si am fost obligat sa fac o asigurare medicala. sistemul merge pentru ca acolo te duci la doctor ca la un serviciu normal, il platesti pentru cat face serviciul lui, fara sa te caciulesti, fara sa-i infigi "discret" un ban in buzunar sau sa apari cu cine stie ce "atentii" iar apoi iti recuperezi banii - o parte din bani - de la societatea de asigurare. civilizat. stii unde s-au dus banii, cand s-au dus banii si pentru cine. bine, la noi, daca as fi asigurat in sistemul asta la o societate gen Carpatica probabil ca m-as gandi de doua ori sau de mai multe caci ar exista riscul sa nu-mi returneze banii ceea ce in tara civilizata de care spuneam nu prea se poate intampla ...