duminică, 18 aprilie 2010

O zi magică pentru sportul românesc

O zi magică pentru sportul românesc!
Asta putem spune după ce duminică, echipa de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a calificat în finala Ligii Campionilor, iar cu câteva ore mai devreme, dar pe alt continent, Lucian Bute şi-a păstrat centura de campion mondial la box.
Şi, bineînţeles, doar cu ocazia unor astfel de evenimente speciale, ne amintim că sporturile care ne aduc mari succese - boxul, handbalul, de data aceasta, dar şi canotajul, gimnastica ş.a.m.d. - nu se bucură de suficientă susţinere nici din partea politicilor publice, dar nici din partea mediului privat, iar performanţele sunt mai degrabă rodul pasiunii şi talentului unor atleţi remarcabili. Poate că nu e întâmplător că o construcţie de mare performanţă precum echipa de handbal Oltchim a apărut la Râmnicu Vâlcea, într-un oraş în care fotbalul nu ţine capul de afiş, iar în capitală, doar echipa Rapid Bucureşti face faţă în liga naşională de handbal feminin. Chiar dacă acesta este un motiv de mândrie pentru cartierul nostru, concluzia rămâne aceeaşi, şi anume că sporturile, altele decât fotbalul, se bucură de prea puţină promovare şi prea puţine resurse.
Prea des ne întrebăm de ce se întâmplă aşa, dar nu reuşim să schimbăm această stare de fapt, asta cu toate că o încurajare a acestor sporturi prin infrastructură şi lărgirea bazei de recrutare ar aduce şi generaţii tinere mai sănătoase.
Până la iniţiative mai consistente în această direcţie, nu ne rămâne decât să le ţinem pumnii în luna mai handbalistelor de la Oltchim la finala Ligii Campionilor, şi să sperăm că Lucian Bute va reuşi reunirea centurilor la categoria sa.

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

comentariul pe care l-am citit imi intareste observatia pe care doream s-o fac. titlul trebuia schimbat caci ziua este magica nu pentru sportul romanesc ci pentru niste sportivi romani si pentru sponsorii lor. sportul romanesc s-a dus la vale si nu se mai opreste iar tratamentul aplicat sportului in scoli o sa accelereze aceasta tendinta. sportul va ramane o afacere pentru unii si o lipsa de oportunitate pentru cei ce vor sa practice un sport. cand eram eu in scola generala "comunistii", cu tot ridicolul denumirii de "Daciada" faceau ceea ce trebuie. scolile aveau echipe de diverse sporturi dar, mult mai important, aveau un cadru competitional. am avut bucuria sa pot sa merg in tabara sportiva, atunci cand oina insemna ceva si cand puteam sa fiu campion cu scoala mea ...
face PNL ceva pe acest segment? eu cred ca cele 3 declaratii politice ale domnului Senator Cristian Topescu sunt RUSINOS de insuficiente ca activitate parlamentara in acest sens !

Liviu Jicman spunea...

Cam asa e din pacate.
Cat despre PNL, si noi cred ca trebuie sa acordam o atentie mai mare politicilor de incurajare a sporturilor, cu singura conditie ca masurile propuse sa fie de facilitare / incurajare a initiativelor in acest domeniu, nu actiuni directe ale statutului care in general nu isi ating obiectivul (vezi programul Nastase pentru salile de sport). Aici avem un capitol slab si in documentul programatic validat de ultimul Congres.